Over Big Brother, TikTok en privacy

Pas op…! Niet Big Brother houdt je in de gaten (uit 1984 van George Orwell), maar Xi Jinping via TikTok. Het sociale mediaplatform van Chinese makelij is al enige tijd in het nieuws, omdat volgens de berichten een aantal medewerkers van het bedrijf data van gebruikers kan inzien. Welke data dat zijn, is – zover ik weet – niet bekend, maar alles buiten China is bang dat deze informatie naar de laptop van Xi Jinping wordt doorgespeeld. En wie weet is de Chinese leider wel een van die kwaadaardige reptielen in mensengedaante die wereldheerschappij nastreven.

Toen AH in 1998 de bonuskaart introduceerde, riep een collega dat hij nooit en te nimmer die kaart zou aanschaffen. ‘Want dan weten ze in Zaandam welke boodschappen ik haal, en dat gaat ze geen moer aan’, was zijn argument. Mijn reactie was dat ze bij Appie best mogen weten dat ik om de week een pot pindakaas haal. Wat deert het mij dat ze op de marketingafdeling van AH via mijn bonuskaart weten wat ik in mijn winkelwagentje stop, als ik daardoor met die bonuskaart bij wijze van spreken 50 procent korting krijg op mijn volle boodschappenkar.

Misschien naïef, maar enerzijds maak ik me niet zo druk om mijn privacy op internet. Ik heb het idee dat als ik mijn privacy echt wil beschermen, ik me moet afsluiten van alle sociale media, moet stoppen met internetbankieren, websites bezoeken, geen films en series meer kan streamen en alle draadloze verbindingen met het internet moet blokkeren. Om een voorbeeld te noemen… op zoek naar een vakantieoord in 2023 zocht ik op internet naar mogelijkheden in bepaalde landen. Vervolgens werd ik op mijn sociale media-accounts overspoeld met reclame van websites die deze landen in de aanbieding hangen.

Je volledig afsluiten van internet is onmogelijk, want de digitale snelweg kent alleen nog maar opritten en geen afslagen meer. Voor een afspraak in het ziekenhuis moet ik in ‘Mijn OLVG’ inloggen om een vragenlijst in te vullen. Als ik wil zien hoe het verder gaat met de deelnemers aan Ik Vertrek, moet ik naar de website van dat tv-programma. Om een afspraak te maken met vrienden, gebruik ik Whatsapp. Wil je op de hoogte worden gehouden van wat je dan ook interesseert, dan moet je je inschrijven voor de digitale nieuwsbrief. Een leven zonder internet… voor miljarden mensen is dat al lang geen optie meer. En we doen er (bijna) allemaal aan mee via apps, kortingskaarten en het aanmaken van accounts.

In vervlogen tijden stond informatie over je persoontje op papier en was weggestopt in kaartenbakken en dossiermappen. Iedereen binnen – en soms zelfs van buiten – die organisatie kon daarbij. Al die informatie is nu digitaal opgeslagen en nu kan zelfs de hele wereld erbij, omdat beveiliging online bij maar weinig mensen op de prioriteitenlijst staat.

Privacy is een wassen neus… zeker op internet.

Nol de Vries

0 Shares