Portret Politievrijwilligers eenheid naar finale Rembrandtprijsvraag Rijksmuseum

Afgelopen zaterdagochtend mochten kunstenaar Tjarda van Vugt en haar collega, fotograaf Marleen Kuipers, hun werk inleveren bij het Rijksmuseum in het kader van de prijsvraag ‘Lang leve Rembrandt’ die het Rijksmuseum begin dit jaar heeft uitgeschreven.

Van Vugt gebruikte ‘de Nachtwacht’ als inspiratiebron en portretteerde met Kuipers de Politievrijwilligers van de Eenheid Amsterdam. Na onderzoek bleek namelijk dat zij de opvolgers zijn van de Amsterdamse Schutterij. Van Vugt vond het een mooi gebaar de Schutters van deze tijd in het Rembrandtjaar opnieuw te portretteren. Zoals Rembrandt in 1642 de Schutters van de Compagnie van Banninck Cocq en van Ruytenburgh vereeuwigd heeft in ‘de Nachtwacht’.

‘Iedereen kent de Nachtwacht maar het verband met de Vrijwillige Politie vaak niet. Als we geselecteerd worden is dat voor ons natuurlijk fantastisch maar het is zeker ook leuk om de Politievrijwilligers van de eenheid Amsterdam in de schijnwerpers te zetten als nalatenschap van de Amsterdamse Schutterij.’

Er waren maar liefst 8390 kunstwerken ingezonden, allen geïnspireerd op de grote meester Rembrandt, waarvan slechts 588 werken de finale behaalden. Hiermee hebben de 2 kunstenaars 93% van de concurrentie achter zich gelaten.
In de week van 24 juni horen de kunstenaars of hun werk gedurende deze zomer ook daadwerkelijk in het Rijksmuseum tentoongesteld gaat worden.

0 Shares