Slachtofferhulp ondersteunt juridisch en praktisch

Een op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met een ongeval of misdrijf. Dat deze gebeurtenissen zeer ingrijpend kunnen zijn en behoorlijk wat (mentale)impact hebben, moge duidelijk zijn. Afhankelijk van de situatie kan dit onder meer leiden tot gevoelens van stress, angst en frustratie. Slachtofferhulp Nederland is er dan om slachtoffers bij te staan in deze vaak moeilijke periode.

Michel Dubois (71) van de juridische dienst en Loeky Olthuis (75) van de algemene dienst bij Slachtofferhulp zijn beiden vrijwilligers bij de organisatie. Ze zijn door Slachtofferhulp Nederland uitgebreid opgeleid om hun werk te verrichten. Olthuis en Dubois zijn vrijwilliger geworden, omdat zij anderen wilden helpen. Dat is niet hun enige drijfveer. ”Daadwerkelijk helpen, voor jezelf werkzaam zijn in een professionele omgeving, waarbij je nog iedere dag leert, dat drijft mij”, geeft Olthuis aan. “Het houd je bij de les”. Michel knikt bevestigend.

Hun hulp bestaat voor een deel uit luisteren en mensen emotioneel bijstaan. Verder heeft het werk dat zij verrichten ook een praktische kant. “Het juridische team komt in beeld wanneer er een verdachte is. Dan heb ik een gesprek met de cliënt waarin ik het proces uitleg, we samen een eventuele schadeclaim opstellen, en – bij zwaardere misdrijven – we samen een slachtofferverklaring opstellen. Desgewenst kan iemand van ons deze verklaring ook voorlezen tijdens de rechtszaak”, vertelt Dubois. Beiden gaan in die situaties mee naar de zitting. “Dat is een spannend moment voor de slachtoffers”, legt Olthuis uit. “Dan vinden mensen het fijn, wanneer er iemand bij is die kan uitleggen wat er allemaal gebeurt.”

Slachtofferhulp neemt zelfstandig contact op met slachtoffers, maar mensen kunnen ook zelf contact met Slachtofferhulp opnemen. Voor meer informatie over Slachtofferhulp of interesse om vrijwilliger te worden: www.slachtofferhulp.nl of www.slachtofferhulp.nl/vrijwilligerswerk of bel 0900-0101 (gebruikelijke belkosten)

0 Shares