Stadsdeelcommissie

Welke is uw favoriet: Sarphatipark, Vondelpark, Beatrixpark of Amstelpark?’ Of: ‘Wat is uw favoriete voetbalclub?’

Serieus!

Deze vragen klonken door de microfoon tijdens de hoorzitting op 15 juni in het stadsdeelkantoor, waar Bart Vink (D66), Flora Breemer (PvdA) en Stijn Nijssen (VVD) hun kandidatuur voor het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid mochten toelichten voor de vijftien leden van de stadsdeelcommissie. Een hoorzitting die tot middernacht duurde. En dat was lang, erg lang. En met vragen als bovenstaande, wordt het ook vervelend lang. Want laten we eerlijk zijn… dat zijn toch geen serieuze vragen voor een hoorzitting!

Het was ook vervelend, omdat sommige beleefdheidsvormen die in de politieke arena waarschijnlijk de norm zijn, tot in den treure werden doorgevoerd. Is het echt noodzakelijk om elke keer als de voorzitter je het woord geeft, de voorzitter daarvoor te bedanken? En is het niet een beetje ten overvloede om voor elk antwoord dat op een vraag wordt gegeven, te bedanken voor het geven van dat antwoord? Het klinkt alsof je in de supermarkt tegen de kassière bij elke boodschap zegt ‘bedankt voor het aanslaan van deze boodschap’… Erg vermoeiend.

Het was lang, omdat veel vragen in een wollige brij van woorden waren verpakt, in plaats van duidelijk concrete zinnen. En ik denk dat geen van de commissieleden de eerste ronde overleeft van het spelletje ‘je mag geen uh zeggen’. Maar het was bovenal ook lang omdat stadsdeelcommissieleden de grootste moeite hebben met naar elkaar te luisteren. Meer dan de helft van de vragen werd meerdere keren – zij het in andere bewoordingen – gesteld.

Toch was het bovenal een memorabele avond, en niet omdat Stijn Nijssen het vuur aan de schenen werd gelegd – vooral vanuit linkse hoek (PvdA en GroenLinks), maar ook de commissieleden van zijn eigen VVD waren niet gecharmeerd van zijn kandidatuur. Memorabel waren de politieke tegenstrijdigheden. PvdA en GroenLinks in het stadsdeel zitten duidelijk niet op één lijn met hun fractie in Stopera, of er gaat iets goed mis in de onderlinge communicatie.

Plus hoe kun (of durf) je de loyaliteit van een VVD’er jegens het coalitieakkoord in twijfel trekken – omdat de VVD zich tegen dit akkoord keert – en zelf niet loyaal zijn aan de afspraken die je eigen partij in de centrale stad heeft gemaakt. Sterker nog, je respecteert zelf het door je eigen partij gesloten coalitieakkoord, waarin de voordracht van een VVD’er is opgenomen, dus niet. Hoe kan (durf) je dan een ander de maat te nemen. Met negen tegen zes werd de kandidatuur van Nijssen uiteindelijk weggestemd, net even voor de klok twaalf uur sloeg.

En oh ja, het Amstelpark en Ajax kwamen in meerderheid als favoriet uit de bus.

Nol de Vries

 

0 Shares