Studeren in Nederland

Studeren is in Nederland niet voor iedereen hetzelfde. Volgens mij zijn we het allemaal wel eens dat MBO’ers dezelfde maatschappelijke waardering verdienen als HBO en WO- studenten. De praktijk is echter weerbarstig. Op veel plekken krijgen HBO/WO-studenten bijvoorbeeld studenten korting, maar MBO’ers niet. En in mijn gesprekken met MBO’ers merk ik dat dat hen raakt. Terecht. Daarom vroegen we de wethouder om in gesprek te gaan met het bedrijfsleven om deze ongelijkheid recht te trekken.

Nog een ongelijkheid. Een WO-student heeft tien keer meer kans op een buitenland stage dan een MBO’er. Ik vond het geweldig om tijdens mijn bezoek aan ROC Zuid te zien hoe docenten zich inzetten om ook een stage mogelijk te maken voor hun studenten. De eerste groepen MBO’ers liepen al een stage op Malta. Hopelijk gaat onze motie om meer MBO’ers toegang te geven tot de Europese Erasmus beurs helpen om nog meer MBO’ers zo’n geweldige internationale ervaring te geven.

En wist u dat MBO’ers in Amsterdam nog niet mee mogen doen met de introductieweken en in bijvoorbeeld Utrecht en Groningen wel? Wat zou het mooi zijn als je ook in Amsterdam je studietijd samen start en samen de stad ontdekt. Binnenkort organiseren we hierover een pizza-avond met MBO, HBO en WO studenten op het stadhuis. Ik ben nieuwsgierig wat zij ervan vinden.

Ik heb goede hoop op verbetering. Tijdens het jaarcongres van de Jonge Democraten -de jongerenafdeling van D66- was een sessie over het MBO de drukstbezochte. Studentenverenigingen worden wat hen betreft ook een veel betere afspiegeling van de samenleving als ook MBO’ers mee mogen doen. De studentenvakbond ASVA gaf alvast het goede voorbeeld. MBO’ers kunnen daar nu ook lid worden.

Tot slot. Gastcolleges zijn van veel waarde voor MBO’ers. En dat blijkt soms heel lastig om te organiseren. Hoe mooi zou het zijn dat in ons eigen stadsdeel Zuid bedrijven gastcolleges verzorgen of bedrijfsbezoeken aanbieden. Heel inspirerend voor MBO-studenten weet ik uit eigen ervaring. En laten we ook in de praktijk zien hoe zeer we hen waarderen!

 

Erik Schmit

Raadslid D66

erik.schmit@raad.amsterdam.nl

0 Shares