Sambalproeverij in het Amstelpark tijdens tentoonstelling Kebun Sejarah

Sambal- en peperliefhebbers kunnen meer dan 30 verschillende soorten sambal proeven en verhalen en (familie)recepten van over de hele wereld uitwisselen bij de sambalproeverij op zondag 31 oktober 2021 in het Amstelpark. De proeverij is onderdeel van Kebun Sejarah, een tentoonstelling in Zone2Source van beeldend kunstenaar Kevin van Braak en tien Indonesische kunstenaars over de migratie van mensen en gewassen.

Tijdens de sambalproeverij laten tientallen amateur-sambalmakers hun lekkerste (familie) recept proeven. Naast Indonesische sambal zijn ook makers van harrissa, chipotle en andere peperpasta’s met een oorsprong in andere delen van wereld welkom, als hun recept maar met chilipeper is gemaakt. Deelname voor proevers en makers is gratis. De proeverij is gericht op de uitwisseling van smaken, verhalen en recepten. Pepers, pinda’s, cassave en koffie: ze zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met de Indonesische eetcultuur en toch zijn het uitheemse gewassen die pas in de koloniale tijd werden geïntroduceerd, waarbij de botanische tuin in Bogor in veel gevallen een cruciale rol speelde. Ook de chilipeper uit de sambal komt oorspronkelijk helemaal niet uit Indonesië maar uit Mexico.

In de tentoonstelling Kebun Sejarah / Garden of History presenteert Kevin van Braak de Indonesisch-Nederlandse uitwisseling van gewassen en eetcultuur in het Amstelpark, een Nederlandse botanische tuin. Van Braak vroeg tien Indonesische kunstenaars een getekende interpretatie te maken van de sociaal-economische en politieke geschiedenis van de chilipeper, pinda, koffie, thee, papaya, vanille, cacao, palmolie, tarwe en cassave. In Zone2Source staat een ruimtelijke installatie met tekeningen en speciaal door Kevin ontworpen glazen kassen met de tien tropische gewassen. Hierin wordt ons een nieuwe kijk op de migratie van planten, mensen en de daarmee samenhangende geschiedenissen van culinaire tradities en culturele identiteit getoond. In Kebun Sejarah is werk te zien van Fitri DK, Agung Kurniawan, Timoteus Anggawan Kusno, Setu Legi, Prihatmoko Moki, Ipeh Nur, Ignasius Dicky Takndare, Enka Komariah, Maryanto en Muhammad ‘Ucup’ Yusuf.

Kebun Sejarah bestaat naast een tentoonstelling in het Glazen Huis van Zone2Source, uit een sambalproeverij (31 oktober), een koffieproeverij met lezing (op zondag 28 november), culinaire workshops voor kinderen, en Laid Back, een buitenproject met kleurrijke zitelementen van gerecyled plastic, ontworpen door Kevin samen met Peter Hopman.

Datum en locatie Sambalproeverij:

Zone2Source, het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam

Zondag 31 oktober 2021, 13.00–16.00 uur

Gratis toegang voor zowel proeverij als de tentoonstelling

Amateur sambalmakers kunnen zich nog inschrijven via www.zone2source.net/sambal

 

Openingstijden Kebun Sejarah:

Kebun Sejarah is t/m 28 november 2021 te zien bij Zone2Source in het Amstelpark.

Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00u en op afspraak.  www.zone2source.net/kebun

 

0 Shares