Toerist in eigen stad, bezoek de Open Monumentendagen

De voormalige rechtbank aan de Parnassusweg, het Bruggehuisje van de P.L. Kramerbrug (Brug 400) tegenover Amstelkade 1, de ruim 100-jarige begraafplaats Huis te Vraag of de toiletgebouwtjes op het Valeriusplein. Ook in stadsdeel Zuid is een groot aantal locaties te bezoeken die deel uitmaken van de Open Monumentendagen in Amsterdam. En dit zijn slechts enkele van de vele in Zuid.

Huis Te Vraag, Amsterdam

Twee dagen lang, zaterdag 10 en zondag 11 september, zijn de mooiste monumenten van Amsterdam weer toegankelijk voor het publiek. Het programma is rond en het thema bekend: duurzaamheid. Dit thema is actueler dan ooit en zeker van toepassing op het behoud en onderhoud van de monumenten. Denk aan hergebruik van materialen, herbestemming, isolatie, waterbeheer en het verwarmen van monumenten. Hoe je duurzame aanpassingen aan een monument aanbrengt zonder dat de cultuurhistorische waarde ervan wordt aangetast, wordt tijdens de tijdens de Open Monumentendag Amsterdam 2022 haarfijn uitgelegd.

Internationale School, Amsterdam

Het hele programma voor de beide dagen is nu bekend en te vinden op openmonumentendag.nl. Er is ook een gedrukt programmaboekje. Dit kunt u ophalen bij het Stadsarchief in De Bazel, Vijzelstraat 32. Tijdens het weekend zijn diverse (oude) monumenten toegankelijk voor publiek. Maar er is meer; er worden lezingen gegeven, belangstellenden kunnen mee met een rondleiding van een van de vijftig juniorgidsen (van 8 tot 18 jaar) of uit eigen afval iets moois maken bij ’t Bruggehuisje aan de Amstelkade. Verder zijn er meerdere podcasts te beluisteren tijdens het bezoek van een monument, is er een speciale rondleiding van een oud-rechter door de voormalige rechtbank en is de botanische tuin Zuidas te bewonderen. Op zaterdag is er een avondprogramma en op een aantal locaties is livemuziek en er zijn activiteiten voor kinderen.

Toiletgebouwtjes Valeriusplein, Amsterdam

De Nederlandse Gebarentaal is sinds 2021 een officiële taal in Nederland. Open Monumentendag Amsterdam organiseert samen met Stichting Welzijn Doven Amsterdam een aantal rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers. Deze rondleidingen doen verschillende monumenten aan: het Koetshuis van Museum Van Loon, Huis de Pinto en de Waag.

Amsterdam heeft meer dan 9.000 monumenten en dat aantal breidt zich ieder jaar verder uit. Ook dit jaar kunt u monumenten bezoeken die nog niet eerder hebben meegedaan tijdens Open Monumentendag Amsterdam. Het volledige Amsterdamse programma, informatie, achtergronden, een handige plattegrond en praktische tips voor bezoekers is te vinden op openmonumentendag.nl. In totaal zijn er in Amsterdam 53 monumenten te bezoeken.

In het hele land openen 10 en 11 september duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek. De organisatie ligt in handen van Stichting Nederland Monumentenland en driehonderd lokale comités, die hiermee een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Locaties Open Monumentendagen in Zuid:

’t Bruggehuisje – P.L. Kramerbrug, tegenover Amstelkade 1

Cultureel Centrum Tempel*, Tolstraat 160

Polderhuis in De Pijp, Rustenburgerstraat 8

De Thomaskerk*, Pr. Irenestraat 36

Voormalige Rechtbank, Parnassusweg 220

Toiletgebouwtjes, Valeriusplein 7-8

The British School Of Amsterdam, Havenstraat 6

Huis Te Vraag, Rijnsburgstraat 51

Move Amsterdam**, Stadionplein 28

Burgerweeshuis, IJsbaanpad 1

Botanische Tuin Zuidas, Van Der Boechorststraat 8

Voornoemde locaties zijn zaterdag en zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Locaties met een * alleen op zaterdag en ** alleen op zondag

De Thomaskerk, Amsterdam

Rondleiding in en verhalen over de Thomaskerk

Op zaterdag 10 september verwelkomt ook de Thomaskerk bezoekers. Dominee Evert Jan de Wijer en Dirk Sijmons, zoon van de architect, nemen u mee op pad door onze illustere kerk. U komt alles te weten over de architectuur, maar er worden natuurlijk ook herinneringen opgehaald aan de roerige begintijd van De Thomas! U kunt tussen 10:00 en 17:00 uur binnenlopen. Reserveren voor de rondleiding via dethomas.nl.

Open Ateliers in samenwerking met Open Monumentendagen

Ook dit jaar openen vele ateliers van 10:00 tot 17:00 uur hun deuren voor het publiek tijdens de Open Ateliers, die dit jaar georganiseerd worden in samenwerking met de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Er is daarnaast een aanvullend programma: in het Expo Paviljoen de expositie ‘Female Bloody Secrets’ van onder andere Suzanne Mittring, een Postament Pad op het voorveld, beide dagen Jazz Bites vanaf 14:00 uur in de Cantina (een samenwerking tussen Mik Le Chef, Paul Nassenstein en Martin van Leusden) en het Groot PlaagdierDiner op zaterdag om 18:00 uur bij de Keuken van het Ongewenst Dier. De entree is gratis.

 

0 Shares