Twee dagen om te herdenken, na te denken en de vrijheid te vieren

Amsterdam staat beide dagen bol van de activiteiten. Luister op 4 mei onder meer naar indrukwekkende verhalen in het intieme herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet. Er zijn vijftig herdenkingen in alle hoeken van de stad, waaronder de Stille Tocht van het stadhuis naar de Nationale Herdenking op de Dam. Of bezoek een theater met voorstellingen van Theater na de Dam bijvoorbeeld De Oost Bevrijd? in Koninklijk Theater Carré en Meer dan Bauxiet in Frascati. Maar ook diverse films en concerten onder meer het muziekstuk Different Trains van Steve Reich en vier oorlogsfilms in Koninklijk Theater Tuschinski.

Daags na alle herdenkingen bruist de stad in het kader van het Bevrijdingsfestival, verspreid over de stad, op zeven buitenpodia, waaronder het Homomonument, Plein ’40-’45, Anton de Komplein en Westerpark. Eet mee met ruim honderd Vrijheidsmaaltijden, waaronder varend restaurant De Vrijheid op de GVB pont. Natuurlijk is er een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma op veertig podia, waaronder het programma Oorlog op de Dam in de grote instituten rond de Dam: de Bijenkorf, De Nieuwe Kerk, de Groote Industrieele Club en het Paleis op de Dam. Diverse organisatoren grijpen 5 mei aan om een initiatief rond de oorlog in Oekraïne te organiseren. Want hoe herdenk en vier je de vrijheid in tijden van oorlog in Europa? Amsterdam staat nadrukkelijk stil bij de oorlog in Oekraïne. Op het Vrijheidsfeest NDSM spiegelt de Mirror Soup Kitchen een plek in de wereld waar op dat moment oorlog is, onvrijheid heerst of zich een ramp voltrokken heeft. Op 5 mei staat Oekraïne centraal en wordt gelijktijdig hetzelfde gerecht genuttigd in Lviv en Amsterdam. De Amsterdam Klezmer Band, die ook een Oekraïens lid heeft, treedt op en de volledige opbrengst gaat naar goede doelen in Oekraïne.

“Ga op pad in je eigen buurt of in de stad, om te herdenken, na te denken en te vieren. Bezoek het theater en de concertzaal, ga in gesprek over verleden, heden en toekomst, luister naar onbekende verhalen, schuif aan bij een Vrijheidsmaaltijd en dans op een van de vele festivalpodia”, oppert het comité.

Kijk voor uitgebreide informatie en de agenda: www.4en5meiamsterdam.nl.

Bekijk het complete overzicht op de website, waar je met likes je eigen overzicht kunt creëren van programma’s die je niet wilt missen. Of stippel een route uit op 4en5meiamsterdam.nl/kaart. De routekaart bevat alle activiteiten die dit jaar in het kader van 4 en 5 mei worden georganiseerd. Je kunt zoeken wat er zich in de buurt afspeelt of op ontdekkingstocht gaan aan de andere kant van de stad. Met filters voor kindvriendelijke activiteiten en programma’s die geschikt zijn voor anderstaligen wordt het iedereen makkelijk gemaakt een weg te vinden in de rijkdom aan programma’s die dit jaar weer op de agenda staan.

0 Shares