Vanaf vandaag kan elke Amsterdammer een plek bemachtigen op de welbekende rode TEDx stip

Iedereen (her)kent het wel; de grote rode letters van TEDx en de inspirerende video’s van sprekers van over de hele wereld die gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. De afgelopen jaren heeft ook TEDxAmsterdam laten zien dat de stad creativiteit, positieve energie, innovatie en daadkracht ademt en heeft het podium geboden aan 150 bijzondere sprekers. Amsterdam zit vol met ontelbare individuen met inspirerende initiatieven en opmerkelijke organisaties die stuk voor stuk een podium verdienen. Allemaal met hetzelfde doel; positieve verandering teweegbrengen. Tot op heden bracht TEDx de mensen naar hun mainstage, maar vanaf vandaag brengen ze het podium naar de mensen met ‘Acts Worth Knowing’. De organisatie schijnt hiermee het licht op bijzondere mensen die onze stad kleur geven ‘who deserve to be better known’. Via https://tedx.amsterdam/awk/ kan iedereen diegene die zij bijzonder vinden opgeven.

 

 

Plekje op de rode stip

Dit nieuwe initiatief belichaamt de belofte van TEDxAmsterdam om zich meer te ontwikkelen als een ‘luisterend’ orgaan van de stad dat met beide benen in de Amsterdamse gemeenschap staat. De organisatie gaat actief op zoek naar wat er in de verschillende wijken van de stad gebeurt – met de rode verplaatsbare stip als symbool. Op deze manier vragen ze aandacht en bieden een podium voor een diversiteit aan grote én kleine verhalen. De gemene deler van deze verhalen? Het gaat om mensen die elke dag met passie strijden voor een groenere, inclusievere of mooiere wereld. De eerste maand is er aandacht voor Neighborhood Feminists: een grassroots organisatie die zich bezighoudt met intersectionele feministische issues en strijdt tegen menstruatie-armoede in Amsterdam. “We proberen naar binnen te kijken om erachter te komen wat er speelt binnen verschillende lagen in onze samenleving, maar keren we ook naar buiten met het grootste doel om iedereen in Amsterdam te laten zien wat we kunnen leren van onze eigen inwoners,” aldus Lot Brouwer, initiatiefnemer van Acts Worth Knowing en vrijwilliger bij TEDxAmsterdam.

Fenomeen in Amsterdam

TED, het internationale platform dat sinds 1984 ‘ideas worth spreading’ met de wereld deelt, heeft wereldwijd honderden communities. Deze zijn te herkennen aan het x’tje (TEDxNewYork, TEDxDelhi, etc.), draaien altijd op vrijwilligers en worden bestuurd volgens de globale basisregels en principes van TED. TEDxAmsterdam was een van de eerste TEDx-evenementen wereldwijd, met zijn eerste evenement – dat geopend werd door de toenmalige burgermeester Job Cohen – in 2009. “Ik had de eer om hier vanaf het eerste moment bij te zijn. Bijzonder om te zien hoe we 12 jaar later nog steeds met dezelfde passie en gedrevenheid met een grote groep vrijwilligers werken aan onze missie om een gemeenschap van mensen te faciliteren om nieuwe ideeën voor positieve verandering mee te creëren, te delen en in daden om te zetten,” aldus Salmaan Sana, board member van TEDxAmsterdam. Tientallen sprekers verder is het evenement uitgegroeid tot een waar fenomeen in de stad. Het afgelopen decennium passeerden grote namen op het gebied van techniek, wetenschap, entertainment en maatschappij de revue; van wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson tot ballerina Michaela DePrince en van ‘iceman’ Wim Hof tot artiest Tinkebell en Frans Timmermans.

 

 

Wat staat er verder nog op de planning in 2021?

  • The Award Programma

De TEDx Award is een accelerator voor ‘ideas worth doing’. We doen dit door onze kracht van storytelling en netwerk om te zetten in workshops en netwerkmomenten te creëren tussen degenen in het programma en degenen die hun sporen al verdiend hebben in hun vakgebied. Dus: heb je een geweldig idee dat zich in de pioniersfase bevindt? En wil je leren hoe je de kracht van de menigte kunt gebruiken? Klik hier.

  • The Collaborators

The Collaborators is een projectplan dat in het leven is geroepen om bij te dragen aan de realisatie van een aantal doelen uit het Masterplan Zuidoost, dat het stadsdeel bruisend, leefbaar en veilig moet maken. Dat wordt gedaan door een platform op te zetten waar nauw samengewerkt kan worden met bestaande initiatieven, te functioneren als denktank en bruggen te bouwen tussen verschillende partijen binnen en buiten Zuidoost.

  • The main event

Eind dit jaar vindt er een groots live TEDx event plaats in de Beurs van Berlage. De vrijwilligers verheugen zich er enorm op om, na ruim een jaar binnen te hebben gezeten, inspirerende sprekers weer een plek te kunnen bieden op de rode stip en ze hun verhaal te laten doen.

 

Foto’s: Jurriaan Callenbach & Sjoerd van Loon

 

.

0 Shares