Vijfde vestiging Artrose Instituut Nederland geopend in Buitenveldert

Het Artrose Instituut Nederland (AIN) opende 6 mei de deuren in Amsterdam. Het is de vijfde vestiging van het AIN dat voor de mensen met artrose de kwaliteit van leven wil verhogen zónder operatie.

Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederlang hebben artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Dit betreft voornamelijk ouderen (50+). Deze chronische aandoening komt het meest voor bij de knie, heup en schouder. De hinderlijke klachten zijn doorgaans: pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling en soms instabiliteit. Vervelend en een inperking van de kwaliteit van leven.

De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat artrose een ingewikkelde aandoening is, waarbij meerdere omstandigheden het ontstaan en het verloop van de artrose kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan standsafwijkingen van het gewricht of de manier van belasten van het gewricht. Ook de algemene fitheid, verminderde spierkracht, overgewicht, roken, het voedingspatroon en bijkomende ziektes zoals diabetes zijn van invloed op artrose.

Artrose werd lange tijd beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden dat uiteindelijk alleen verholpen kan worden door een operatie. Een vernieuwde kijk op artrose leert echter dat er effectieve niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn. Daarom kiezen artsen en mensen met artrose in toenemende mate voor een niet-operatieve behandeling.

Het AIN bewijst dat er ook zonder operatie veel behandelmogelijkheden zijn binnen de artrosezorg. “Door meerdere disciplines te laten samenwerken – bij het AIN zijn dat medisch specialistische zorg, fysiotherapie, ergotherapie, diëtetiek, podologie en lifestyle coaching – wordt er vanuit meerdere invalshoeken naar de oorzaken van artrose gekeken en wordt op meerdere vlakken behandeling gestart. Het resultaat is hierdoor vaak veel beter dan wanneer er door één discipline behandeld wordt”, vertelt Prof. dr. Frank Backx, sportarts en medisch directeur van het AIN.

De behandeling begint met een analyse bij de medisch specialist en fysiotherapeut. Reumatoloog Jeffrey Boorsma is als medisch specialist verbonden aan de vestiging van het AIN in Amsterdam. Boorsma: “Een goede analyse geeft mensen inzicht in wat ze mankeren, maar ook wat ze nog wél kunnen. Op basis daarvan krijgen ze advies wat ze in het dagelijks leven niet moeten doen en wat ze nog wel kunnen of extra moeten doen.” Samen met de fysiotherapeut, bepaalt Boorsma welke behandeling met welke vakgebieden wordt gestart. “Behandeling is altijd maatwerk.”

Oefentherapie is daarin een belangrijk onderdeel. Evelien van Rheenen, fysiotherapeut: “De spierbalans bij artrose is heel belangrijk. Gewrichten moeten ondersteund worden door optimale spieren. Als het kraakbeen minder wordt, moeten de spieren als geweldige schokdempers het kraakbeenverlies opvangen. En soms kunnen delen van het gewricht, die niet aangetast zijn, juist meer gebruikt gaan worden.”

Van Rheenen vervolgt: “Mensen moeten naast de oefentherapie ook vaak met voeding aan de slag. Tien procent gewrichtsreductie betekent bij artrose van de knie, 50 procent afname van pijn. Een podotherapeut kan door het aanmeten van op maat vervaardigde inlegzooltjes een standsverandering in de knie of heup teweegbrengen. En een ergotherapeut geeft op zijn/ haar beurt inzicht in de belasting en belastbaarheid van het gewricht bij bepaalde activiteiten. Zo zoekt iedere discipline naar aspecten die de klachten kunnen verminderen.”

Als er conservatieve behandelmogelijkheden zijn binnen het Artrose Instituut wordt er voor iedere patiënt een individueel behandelplan opgesteld. Hiermee kan het behandelteam zorgen voor de best passende behandeling die van toepassing is op de specifieke situatie van degene met artroseklachten. Artrose Instituut Nederland draagt zorg voor transparante en kwalitatief hoogstaande zorg, met terugkoppeling aan de verwijzend huisarts.

“We moeten in het verlengde van elkaar gaan werken om de zorgketen te optimaliseren. En mocht er wél een operatie nodig zijn, dan kunnen wij snel verwijzen en tevens preoperatief, maar ook in de nazorg, bijdragen aan een optimaal herstel”, besluit Boorsma.

Voor meer informatie over het Artrose Instituut Nederland kijk op www.artroseinstutuut.nl. Ook kunt u telefonisch (085-822 50 14) of per e-mail (info@artroseinstituut.nl) contact opnemen.

Het AIN is te vinden in het pand van Fysiotherapie Revanu aan Cronenburg 73 in Amsterdam-Buitenveldert.

0 Shares