Vooroorlogse kachels worden bij Harrie en Teun in ere hersteld

“Het mooie is, dat je oude, verroeste en antieke kachels vindt, die jaren in de schuur of buiten hebben gestaan. Dat je daar weer iets moois en bruikbaars van hebt kunnen maken en als dan letterlijk het vuur erin weer brandt… ja, dat is mooi.”

Aan het woord is Teun van Gennip, vader Harrie knikt instemmend. Vuur, daar vindt de voorliefde voor klassieke kachels bij Harrie zijn oorsprong. “En omdat de dingen vroeger zo mooi en degelijk zijn gemaakt”, vertelt Harrie, werd zijn passie voor oude kachels nog verder aangewakkerd. Een passie die al snel werd doorgegeven aan zoon Teun. “Toen hij vier was, ging hij al mee naar klanten”, weet Harrie nodig. Nu is het de beurt aan Teun om instemmend te knikken. “Ik ben in het vak gegroeid”, lacht hij. “Maar ik ben er ook vanuit mijn eigen enthousiasme ingerold. Het is niet geforceerd. Maar het is ook een uniek ambacht. Ik denk dat er op de hele wereld niemand is die het op deze manier doet. En zeker niet op zo’n grote schaal, met zo’n collectie.”

Dan gaat het om oude kachels, vertelt Teun verder, die nog steeds goed en bruikbaar zijn en daar ligt dan ook hun kracht. Want de passie voor oude kachels vertaalt zich bij vader en zoon in het opknappen van vooroorlogse kachels, uit het begin van de vorige eeuw. Harrie: “Ik haal ze uit elkaar, restaureer ze en geef ze nieuw leven, zullen we maar zeggen. Ze komen overal vandaan, uit heel Europa min of meer. Ook van de schroothoop, waar ze vroeger voornamelijk werden gedumpt. Ik haal ze daar weg en – als een vorm van recyclen – ben dus eigenlijk heel groen bezig.”

En dat is in een tijd waarin duurzaamheid het sleutelwoord is, toch mooi meegenomen. Maar aan de andere kant, al deze kachels branden hout en kolen… “De manier van stoken is heel belangrijk”, legt Harrie uit. “En daarom geven we altijd goede voorlichting over hoe je goed moet stoken. Het is van belang dat je schoon stookt en dat doe je door middel van hoge temperaturen. Je moet op een temperatuur tussen de 100 en 300 graden zitten. Dan heb je een goede verbranding en ben je schoon aan het stoken.” Teun vult aan: “En niet te dikke stukken hout gebruiken, polsdikte en droog hout. En als je de kachel aanmaakt, kleine aanmaakhoutjes gebruiken.”

En dat droge hout moet luchtig worden opgebouwd, neemt Harrie de uitleg weer over. “Stoken doe je op de Zwitserse manier. Dat betekent met een stapeltje blokjes en houtjes en je moet bovensan beginnen met stoken. Inderdaad niet onderop. Bovenaan beginnen, zodat het hete hout er doorheen dwarrelt. Vuur heeft weinig energie nodig, om in het juiste verbrandingsproces te komen. Als je onderop begint, gaat het enorm roken en je wilt juist zo snel mogelijk schone witte rook krijgen. Je moet proberen snel mogelijk een hoge temperatuur te bereiken. En deze kachels kunnen een heel hoge temperatuur gebruiken. Nieuwe kachels komen niet verder dan 700 graden. Ik heb er voor eentje staan, waarbij ik 950 graden heb gemeten. De oude kachels zijn daarom heel efficiënt, je kunt ze heet opstoken en dat betekent dat ze een goede verbranding hebben.”

Elke keer als Harrie ergens een kachel aflevert en aansluit, volgt die instructie. “En geen kranten gebruiken”, vervolgt hij. “Kik zeg altijd, je mag het van mij doen maar het is beter van niet. Het vervuilt de schoorsteen. En het is milieuvervuilend en dat willen we juist niet.” Ja, benadrukt hij dan nog even. De voorlichting is heel belangrijk, dat moet je goed doen.” Niet minder belangrijk, omdat in bijna alle kachels hout wordt gestookt. Al had hij dit jaar een Britse en een Amerikaanse klant die juist een kolenkachel wilden en die ook fulltime gingen gebruiken.

En ja, de volledig gerestaureerde kachels zijn overal te plaatsen, het enige cruciale is de schoorsteen

Waar zijn klantenbestand uit bestaat? Uit van alles, twintigers en tachtigers. Doorgaans wel mensen met een eigen huis. Door covid merkt ook hij dat veel mensen met het interieur van hun huis bezig zijn en – alhoewel het een niche product is – een hang naar nostalgie is. En die nostalgie is bij hem zeker te vinden.

 

Harrie van Gennip Antieke Kachels

Govert Flinckstraat 402

Tel.: 020-6793025

www.harrievangennip.nl

Foto: Picasso en kachel

0 Shares