25 (+1) jaar groene kades aan de Ruysdaelkade en Hobbemakade

De gehaaste stadsbewoner fietst er misschien achteloos aan voorbij maar de oplettende kijker ziet dat de kades van de Boerenwetering bijzonder groen zijn. Hier drijven bijna 200 vlotten, gevuld met oeverplanten die wortelen in het water: de watertuinen, een initiatief van Natuur&Milieuteam Zuid, onderdeel van Wijkcentrum De Pijp. Dit jaar vieren ze hun 25-jarige jubileum, dat vorig jaar vanwege corona in het water viel.

Ter gelegenheid van het 25(+1)-jarig bestaan komt er begin oktober op de Ruysdaelkade tijdelijk een fotobord met beeld van de watertuinen en de vrijwilligers door de jaren heen. Zo krijgen passanten een kijkje achter de schermen. Op de bruggen komen banieren te hangen, zodat vanaf het water en vanaf de Ruysdael- en Hobbemakade goed te zien is dat er iets te vieren valt. De watertuinen zijn in het leven geroepen als stukje stadsnatuur tegen de kale stenen oevers van de Ruysdaelkade en Hobbemakade. Ze zijn niet alleen mooi voor het oog, maar hebben ook ecologische waarde. Zo weet de waterzuiverende driehoeksmossel zich goed vast te ketenen tegen de onderkant van de vlotten. De snoekbaars voelt zich weer thuis in dit water en vormt meteen de natuurlijke vijand van de brasem. Beschermde watervogels, zoals de waterhoen en de meerkoet kunnen er nestelen (nadat de planten volgroeid zijn). De maandelijkse onderhoudsochtend van de vrijwilligers is naast een noodzakelijke en effectieve ook een sociale en gezellige gebeurtenis. Koppels gaan met roeibootjes langs de vlotten. Anderen werken vanaf de kade. Er worden zakkenvol zwerfvuil verwijderd en vlotten die los zijn geraakt worden weer vastgezet aan de meerpalen. Dat hier al 26 jaar door vrijwilligers voor de watertuinen gezorgd wordt, is te danken aan de betrokken buurtbewoners die stadsnatuur op waar- de weten te schatten.

Bart Thimbles is sinds vier jaar betrokken bij de drijvende tuinen: “Ik ben vrijwilliger bij de watertuinen omdat ik op die manier iets kan bijdragen aan het behoud van groen, de insecten en vogels in de stad. En het mooiste is: het werkt aanstekelijk! Mensen zien het en raken geïnspireerd ook iets op dit gebied te doen.ˮ

0 Shares