Amsterdamse muntenman op zoek naar Spaanse peseta’s

‘Hebt u thuis nog munten man

biljetten vrouw

Breng ze gauw

Marken, pesetas, schillingen, Vanuit Amsterdam tot Millingen’

Honderden keren heeft de ‘Muntenman van Amsterdam, dit lied – op de melodie van ‘Zeg ken jij de mossel- man..’- gezongen. Negen maanden voor de invoering van de euro, begon de Amsterdammer Toon Borst met het inzamelen van vreemde Europese valuta, waarna hij van de opbrengst allerlei goede doelen ondersteunde. Zo ging er geld naar kinderboerderijen, maar sinds 2005 ook naar meerdere internationale kinderprojecten in het buitenland. Voor de nu 78-jarige ‘muntenman’ is het ondoenlijk de op 75 plekken in Zuid gedeponeerde collectebussen op te halen (en al het muntgeld te sorteren). Dus roept hij iedereen op, die met plotseling opgedoken vreemd valuta in zijn maag zit, munten en papiergeld op te sturen naar: Brinkie’s Muntenactie, Meerkerkdreef 27, 1106 GZ Amsterdam.

U doet er waarschijnlijk niets mee en hij kan ervoor zorgen dat de opbrengst goed terechtkomt. Portokosten (via Post.nl tot onder de 10 kilo à 7,25 euro) worden vergoed. Wel het rekeningnummer vermelden dan.

Op dit moment zijn met name Spaanse peseta’s – zowel briefpapier als (koperen) muntgeld – van harte welkom. Deze kunnen namelijk nog tot half december worden ingewisseld voor euro’s (Nederlandse guldenbiljetten kunnen bijvoorbeeld nog tot eind 2031 worden omgeruild). De opbrengst gaat onder meer naar kinderboerderij De Pijp en de kinderen van de vluchtelingen van de kampen Kara Tepe en Moria via BecauseWeCarry en Movement on the Ground.

0 Shares