Bijzondere Matthäus Passion van J.S. Bach in Het Concertgebouw

Een van Bachs bekendste werken is ongetwijfeld de Matthäus Passion dat binnenkort weer vaak te horen zal zijn in Amsterdam. Eind maart is er een bijzondere uitvoering van dit meesterwerk dat wordt verzorgd door het gerenommeerde barokensemble La Petite Bande, dat onder leiding staat van Sigiswald Kuijken.

Sigiswald Kuijken richtte meer dan vijftig jaar geleden La Petite Bande op, dat sinds de oprichting wordt gerekend tot het selecte groepje van wereldberoemde barokensembles. Hij legt uit wat de uitvoering van La Petite Bande zo bijzonder maakt: “Al geruime tijd geleden ontdekten enkele musicologen, dat Bach bij zijn Passionen en cantates uitvoerde met de vocale solisten die de koorpartijen ook zongen. Na contact met deze musicologen en eigen onderzoek, ben ik met La Petite Bande ook deze weg ingeslagen.” Kuijken ontving in 2006 voor die onderzoeken en uitvoeringen een eredoctorat van de Universiteit in Leuven.  Ook pers en publiek waren lovend op de Passionen in deze ‘kleine bezetting’. Dagblad Trouw schreef in een recensie: ‘Al meteen in het openingskoor opende zich bij Kuijken een wereld van nuances. Alle melodieën, alle fraseringen, alle versieringen en alle wringende harmonieën waren opeens kraakhelder waarneembaar’. “Bij deze historisch verantwoorde uitvoering is het ook zo dat er geen dirigent ‘op de bok’ staat”, besluit Kuijken. “Ik geef uiteraard wel aanwijzingen, maar vanaf mijn plek waar ik ook viool speel. Ik zeg altijd: De echte dirigent, dat is Bach zelf.”

J.S. Bach

De uitvoering van de Matthäus Passion door La Petite Bande is op 27 maart in Het Concertgebouw, aanvang 19:30 uur. U ontvangt €15 korting op de twee beste rangen. Indien u interesse heeft om deze uitvoering te bezoeken, ga dan naar de website barokvocaal.nl of scan de QR-code.

 

Foto: Sigiswald Kuijken – Marco Mertens

0 Shares