Tentoonstelling Surinaamse Trouwportretten

De tentoonstelling “Surinaamse Trouwportretten” is t/m 7 september te zien bij Museum FOAM, Keizersgracht 609 in Amsterdam. De bijzondere portretten komen uit de periode van 1846 tot 1954, toen Suriname nog een Nederlandse kolonie was. Samen beslaan ze dan ook bijna een eeuw Surinaamse geschiedenis. De familiefoto’s en -verhalen laten zien in hoeverre Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Surinamers waaierden namelijk al vroeg uit over de wereld en vonden hun partner soms ergens anders, op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika. De kracht van deze verzameling persoonlijke foto’s zit hem dan ook in de vele verschillende verbintenissen die zich over de hele wereld uitstrekten.

De tentoonstelling bestaat uit meer dan honderd bruidsfoto’s en vele familiegeschiedenissen. Samen vertellen zij het verhaal van talloze menselijke verbintenissen die (lands)grenzen, etniciteit of religie overschrijden. Ondanks dat dit bijna nooit zonder slag of stoot ging, volgden de meeste geliefden de weg van hun hart en won de liefde het vaak van de tijdsgeest.

De familieverhalen zijn vaak verbonden met belangrijke thema’s die de koloniale geschiedenis van Suriname kenmerken: slavernij, contractarbeid, immigratie en emigratie, conflict en strijd. Maar de verhalen gaan ook over verbinding, diversiteit en eensgezindheid. De foto’s zijn daarom niet alleen van grote betekenis voor degenen die hierin een deel van hun familiegeschiedenis vereeuwigd zien, maar ze laten ook een gedeelde (inter)nationale geschiedenis zien.

Het idee om deze bijzondere portretten samen te brengen ontstond in 2014 bij Lucia Nankoe, gastcurator van deze tentoonstelling. Meer informatie: https://www.foam.org/nl/events/surinaamse-trouwportretten of https://www.facebook.com/Trouwportretten

Foto: echtpaar Giskus-Beukeboom

0 Shares