Cobra 75: De vrijheidsschreeuw!

Het Cobra Museum markeert op 8 november 2023 een belangrijke mijlpaal – het is precies 75 jaar geleden dat de Cobra-beweging werd opgericht in Parijs. Van 20 oktober t/m 14 april 2023 is de tentoonstelling De vrijheidsschreeuw! met zo’n 90 werken en archiefmaterialen te zien. De focus ligt op de officiële periode van de beweging, 1948-1951, maar er wordt ook werk getoond van voor die tijd en daarna.

De Cobra-beweging, samengesteld uit kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen, kwam tot stand als een vreugdevol antwoord op de traumatische gevolgen van oorlog. Haar kernwaarden omvatten totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd termen als “geknoei,” “gekladder,” en “verlakkerij” gebruikt om de beweging te omschrijven. Maar wat voor sommigen misschien als chaos leek, was in werkelijkheid een vruchtbare samenwerking wat leidde tot voortdurende discussie en onenigheid.

Asger Jorn, een van de oprichters, verwoordde dit treffend in 1967: “Wij discussieerden onophoudelijk en waren het op bijna alle punten met elkaar oneens. Maar de samenwerking was vruchtbaar zo lang wij het konden volhouden. Het punt was, dat wij elkaar wilden begrijpen om het met elkaar eens te kunnen zijn. Deze houding schiep een inspirerende samenwerking van een spanwijdte die ongelooflijk breed was.”

De oprichters van Cobra verschillen sterk in hun interpretaties van de beweging. Sommigen benadrukken de schilderkunstige bijdragen, terwijl anderen de focus leggen op de geest van absolute vrijheid. En voor weer anderen de samenwerkingen tussen de leden en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders. De betekenis van Cobra is altijd onderwerp geweest van discussie, en misschien is het juist deze diversiteit aan perspectieven die de vitaliteit van Cobra heeft bepaald.

Het Cobra Museum in Amstelveen grijpt deze gelegenheid aan om met een bijzondere tentoonstelling te laten zien dat Cobra veel meer is dan alleen de ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is. Een bont gezelschap van schilderijen, sculpturen, keramiek en archiefmateriaal dat de bezoeker terugbrengt naar die roerige periode. Het Cobra Museum nodigt het publiek van harte uit om deel te nemen aan deze bijzondere viering van 75 jaar Cobra en om de diversiteit en vitaliteit van deze kunstbeweging en het belang van het gedachtegoed voor nu te ontdekken.

Voor meer informatie, bezoek www.cobra-museum.nl of bel 020-5475050.

Foto: Mw. E. Kokkoris-Syriër, de Cobra-kunstenaars in 1948 voor het Stedelijk Museum in Amsterdam.

0 Shares