Wandelroutes langs de ambachten in De Pijp

Ambachtenvereniging Made in De Pijp organiseert komend najaar weer ambachtenroutes op twee zaterdagen. De routes zijn elke keer verschillend en doen steeds andere ambachtslieden aan.

De route start met een historische inleiding gehouden door stadsgeograaf Ton Heijdra, daarna voert de wandeling de deelnemers met een gids langs een selectie van vier ambachtelijke bedrijven in De Pijp, waar de leden hun vak demonstreren en meer over hun onderneming vertellen. Ruim dertig ambachtelijke bedrijven in de Amsterdamse Pijp hebben zich in 2006 verenigd in De Vereniging Ambachtelijke Bedrijven De Pijp oftewel Made in De Pijp. De route wordt afgesloten met een borrel.

De unieke ondernemingen van Made in De Pijp staan garant voor exclusieve op maat gemaakte producten en handwerk. Het vakmanschap van de leden is zeer divers. De Pijp is van oudsher een wijk waar veel vaklieden en speciaalzaken gevestigd zijn. In de vele zijstraten in de steeds drukker bezochte en economische ontwikkelde Pijp bevinden zich nog tal van werkplaatsen, ateliers en winkeltjes waar bijzondere producten vervaardigd of diensten geleverd worden. Sommige bedrijven hebben al een lange geschiedenis in de wijk, maar ook steeds meer jonge ondernemers en kunstenaars vinden hun eigen weg naar het ambacht.

De ambachtslieden in De Pijp hebben zich enerzijds verenigd om expertise en netwerk te delen. Maar ook om samen op te trekken op het gebied van collectieve promotie en bestaansrecht, juist nu het winkelaanbod verandert en De Pijp onderdeel is van de Rode Loper. Samen willen ze waarborgen dat deze -vaak eenmans- zaken hun authentieke plek en functie in de buurt (en stad) behouden en niet ondersneeuwen of verdwijnen binnen de grootstedelijke ontwikkeling die De Pijp momenteel doormaakt. De lezing bij de ambachtroutes gaat over ‘Bedrijvigheid, Kunstnijverheid en Ambachten in De Pijp door de jaren heen’ Deze korte lezing is ontwikkeld door Ton Heijdra gaat over de ontwikkeling van De Pijp van polderlandschap via volksbuurt naar hippe stadswijk. De opkomst van de bedrijvigheid in dit deel van Amsterdam en de kleine en grote ondernemingen, nijverheid en kunstopleidingen die er door jaren heen gevestigd zijn (geweest) en de veranderingen in het winkel- en bedrijvenaanbod de laatste decennia. Met historisch beeldmateriaal en actuele foto’s van onze leden van Lex Banning: dé fotograaf van De Pijp. Ton Heijdra is sociaal geograaf en schrijft boeken over de geschiedenis van Amsterdamse volksbuurten. Over De Pijp heeft hij meerdere boeken gepubliceerd.

De komende ambachtenroutes worden gehouden op zaterdag 14 oktober en zaterdag 11 november van 13:00 tot 16:30 uur, inloop 12:45 uur. Startlocatie is De Volkskamer (voormalig Ostadetheater) aan de Van Ostadestraat 233D. De kosten zijn 20 euro per persoon, inclusief lezing, versnaperingen onderweg en borrel na afloop. Stadspashouders (groene stip), jongeren en studenten betalen 12,50 euro. Betalen per pin of contant Het is ook mogelijk een deel van het programma te volgen. De route is te voet en helaas niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. Aanmelden reserveren@ambachten-depijp.nl of via www.madeindepijp.nl en geef daarbij duidelijk aan voor welke datum u reserveert. U ontvangt een bevestiging en kort van tevoren nog een reminder.

Foto: Lex Banning

0 Shares