Creaties met een diepere betekenis

Kunstenaar Vincent van Oss exposeert: ‘Leve de materie’.

Een opeenstapeling van tweedehands spullen, waardoor ruimtelijke objecten ontstaan. Sommige werken zien eruit als een samengeraapt zooitje, maar ze hebben stuk voor stuk een diepere betekenis. Het is werk van kunstenaar Vincent van Oss, die tijdens de ‘eerste’ lockdown voornamelijk aan deze objecten werkte. Zijn creaties zijn te zien bij zijn expositie ‘Leve de materie’.

“Het was een feest om met allerlei kinderspeelgoed en huishoudelijke artikelen te werken”, zegt Van Oss, die met zijn atelier aan de Tweede Schinkelstraat is gevestigd. Stukken uit zijn nieuwe expositie zijn onder meer ‘Flowers come, flowers go’. “Een object over vergankelijkheid. Een toepasselijk thema voor dit jaar en ook zeker nu in de herfst.” En leek alles vorig jaar voor de wind te gaan, nu moeten we de verwachtingen over de toekomst bijstellen. “De vogel, de waaier, het schip en de step gebruiken allemaal de wind”, legt hij uit over het werk ‘Vlucht (je kunt niet varen op de wind van gisteren)’.

De wieg van Van Oss stond in het Brabantse Sterksel en voltooide de Kunstacademie in Den Bosch. Hij volgde in Amsterdam een pedagogisch didactische bijscholing in Amsterdam, waar hij sinds 1994 een atelier heeft in de Tweede Schinkelstraat. Daar werkt hij; hij geeft er les en organiseert exposities. Verder exposeerde hij o.a. in het Stedelijk Museum, ‘Andy’s 15 minutes of fame’ ( 2007 ) en Nieuw Dakota, ‘The Corona archives’ ( 2020 ).

Een overzicht van het nieuwe werk dat tijdens de expositie te zien is, is te vinden op www.saatchiart.com (zoeken op Vincent van Oss). De expositie is met gepaste afstand te bezoeken op 8 en 15 november en daarnaast op afspraak. De werken worden geëxposeerd in atelier Vincent van Oss, Tweede Schinkelstraat 24 D. Meer informatie: www.vincentvanoss.nl, 06-23464281. Deze presentatie is in het kader van WAW; zie worldartweek.com

Foto: Vlucht (je kunt niet varen op de wind van gisteren): materialen – kunststof vogel op een ceramische waaier, met daaronder een melanine schaal op een gebroken ministep. Het geheel is geplaatst op een perspex plaat.

0 Shares