De missie van Britt, haar passie voor zijdeschilderen doorgeven

‘Het is een combinatie van ambacht en kunst, even uniek als prachtig’

Zijdeschilderen, wie kent het niet. Het woord spreekt voor zich. Toch? Nee, wacht even. Zijdeschilderen is wel iets meer dan met een verfkwastje over een stuk zijde strijken. Britt van Dam weet er alles van. Als jong meisje leerde ze bij de workshops die haar moeder gaf de fijne kneepjes. En de passie die zij voor het zijdeschilderen ontwikkelde, wil ze graag delen.

De oorsprong van het zijdeschilderen ligt in China, waar de technieken al eeuwenlang van vader op zoon worden doorgegeven en niet zoals in huize Van Dam van moeder op dochter. Britt: “Mijn moeder had destijds een handenarbeidwinkel, genaamd ’t kleine Ambachtshuys’, waarin zij naast de verkoop van materialen voor kunstenaars ook cursussen gaf, waaronder zijdeschilderen. Als kind deed ik graag mee. Geconcentreerd trok ik lijntjes over de zijden stof en kleurde deze daarna in met vloeibare zijdeverf.” Een grietje van 10 jaar was ze toen. “De combinatie van ambacht, kunst en het kunnen toepassen van de zijden stof maakt zijdeschilderen zo uniek en prachtig”, vindt ze.

Inmiddels is ze wel iets ouder als we een tijdsprong naar november 2019 maken. Britt meldt zich bij de Kamer van Koophandel, waar ze B-Silk laat inschrijven: een creatief bedrijf, waarmee ze vol overgave anderen via workshops wil laten kennismaken met de kunst en het plezier van zijdeschilderen. “Laagdrempelige workshops voor volwassenen en kinderen”, staat op haar website te lezen. En daarnaast biedt ze kinderfeestjes met als thema zijdeschilderen aan; uniek en creatief.

Maar nog geen vier maanden op weg met haar nieuwe bedrijf ging Nederland in lockdown. Het veel besproken coronavirus maakte dankbaar gebruik van Europa’s open grenzen en nestelde zich ook in Nederland. Voor Britt betekende dat – net als voor veel andere bedrijven – een tijdelijke stop van haar werkzaamheden. “Een nicht van me gaf online yoga-lessen en zei dat ik dat ook moest gaan proberen met mijn workshops zijdeschilderen”, vertelt Britt. “Zij vond het erg leuk om te doen. Ik had er zelf nog geen idee van, maar ik ben het toch gaan proberen. We zijn nu een paar maanden verder en het is inderdaad erg leuk om te doen.”

Het principe is simpel. De deelnemers krijgen een basispakket opgestuurd en melden zich via Zoom voor de workshop. Britt: “We beginnen met de basistechnieken, werken met de stof en werken met de verf. Vervolgens kan iedereen voor zichzelf aan de slag met een eigen ontwerp op shirts of andere kledingstukken. Als het af is, sturen ze naar me op zodat ik het kan fixeren – het kledingstuk zo bewerken dat niet bij de eerste de beste regenbui de verf wegspoelt – en stuur dan het kledingstuk terug.” De online lessen kunnen in groepsverband, met z’n tweeën of individueel worden gevolgd.

Daarnaast heeft ze een plek gevonden in Amstelveen – bij het SAKB aan de Ouderkerkerlaan – waar ze fysiek workshops kan geven voor vier tot acht personen. “Coronaproof”, verzekert ze. “Met voldoende onderlinge afstand, schermen en registratie.”

Meer weten over het zijdeschilderen en B-Silk, surf dan naar: www.b-silk.nl.

Speciale aanbieding: lezers van wijkkrant ZUID die woonachtig zijn in Amsterdam hoeven geen bezorgkosten voor het pakket te betalen!

0 Shares