De 50ste editie

September 2017. Toen rolde de eerste wijkkrant Amsterdam ZUID van de persen. In een oplage van ruim 50.000 kranten voor – wat velen roepen – het mooiste stadsdeel van Amsterdam. Bijna vijf jaar – straks in september vieren we ons eerste lustrum – brengen we maandelijks verhalen uit Zuid. Verhalen over de bewoners, over knelpunten en over ontwikkelingen, en over hoe het stadsdeel beter kan worden. Maar ook dat – als je er goed over nadenkt – stadsdeel zuid er best wel goed voorstaat.

Natuurlijk, er is altijd ruimte voor verbetering, en dat moeten stadsdeelbestuur en stadsdeelcommissie samen met de bewoners ook realiseren. Ook daarin proberen wij een rol te spelen, door de wens van bewoners te vertalen in artikelen, maar ook door samen te werken met het stadsdeelkantoor door de bewoners op de hoogte te stellen van de plannen. Nee, dat leidt er niet toe dat iedereen gelukkig is en blij met de politieke stappen die worden genomen. Maar je kunt het onmogelijk iedereen naar de zin maken.

Kunst krijgt in wijkkrant Amsterdam ZUID veel ruimte. En niet alleen een groot internationaal kunstfestival als ArtZuid, maar ook kleine exposities en (bij velen onbekende) kunstenaars bieden wij een podium. We duiken de buurt in met een serie als Ambachten in De Pijp, en duiden de buurt op zoek naar menselijke verhalen; onder meer met Mart Visser, kinderboerderij De Pijp, het verhaal van Jack Eljon, hoe hij in de oorlog als 4-jarig jochie ontsnapte aan de Duitsers, we keken met wijkagenten Piet (Hoofddorppleinbuurt) en Bert (de Pijp) bij hun pensioen terug op hun ervaringen in de wijk en zo waren er tientallen die hun verhaal aan ons toevertrouwden en aan u mochten doorvertellen.

We hopen dat we u vijftig edities hebben kunnen vermaken met mooi, vrolijke en aparte verhalen. We hopen dat nog lang te mogen doen, maar ook samen met u. Wij horen graag van u; zowel positieve als negatieve feedback is welkom, ideeën horen we graag, mail ons als u iets hebt te melden of iets wilt vertellen wat interessant kan zijn voor de hele buurt. We maken de krant graag voor u, maar ook met u.

Op naar de 51ste editie.

Philip van Poecke, uitgever

Nol de Vries, redactie

0 Shares