Digitale tentoonstelling Corona in de Stad geopend

Op vrijdag 15 mei 2020 opent de digitale tentoonstelling Corona in de Stad.Het online platform, waar inmiddels meer dan 480 ingezonden filmpjes, boodschappen, foto’s, kunstwerken, audiofragmenten en verhalen te zien zijn over hoe Amsterdammers, en liefhebbers van de stad, het coronatijdperk ervaren, is vanaf 17.00 uur te bezoeken via www.coronaindestad.nl. Burgemeester Femke Halsema opent de digitale tentoonstelling in een videoboodschap (bijlage). De opening geschiedt uiteraard digitaal en is door iedereen te volgen via de website coronaindestad.nl.

Het Amsterdam Museum maakt Corona in de Stad samen met vele partners om bewoners in isolatie met elkaar verbinden, een bredere context en historische duiding aan de crisisperiode te geven en om deze unieke tijdgeest te vatten zodat in de toekomst over deze periode kan worden verteld. In de digitale tentoonstelling staan niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus centraal maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Amsterdammers en liefhebbers van de stad konden dan ook vanaf 30 april hun persoonlijke verhalen, foto’s, video’s, audiofragmenten of andere uitingen over een aspect van de corona-crisis in de stad delen met het Amsterdam Museum. Er stroomden al meer dan 480 bijdragen binnen. Van hoopgevende liedjes, lieve tekeningen van kinderen, emotionele beelden van de lege stad, hartverwarmende initiatieven, een videoblog van papadag, verdrietige boodschappen van Amsterdammers tot aan corona-kledingstukken ontworpen door bekende Amsterdamse designers en kunstenaars die met hun werk de tijdsgeest vatten.

Gastcuratoren en thema’s

Een team van gastcuratoren, zoals stadsdichter Gershwin Bonevacia, theatermaker Jörgen Tjon A Fong en storyteller Fouad Lakbir, en museumconservatoren maakt elke week een keuze uit de vele inzendingen en bundelt die in verschillende themazalen. De eerste digitale ‘zalen’ zijn gewijd aan thema’s als De Dam, De Lege Stad, Nieuw Gedrag en Het Leven in Isolatie. Daarnaast laat een aantal van de deelnemende instellingen zien wat zij de afgelopen maanden aan verhalen en beelden hebben verzameld.

Levende tentoonstelling

Corona in de Stad is een levende, groeiende tentoonstelling. Inzenden kan nog zolang de tentoonstelling loopt. Op die manier wordt vrijwel real time een unieke collectie van immaterieel erfgoed gecreëerd, die dynamisch en participatief tot stand komt en bovendien kan blijven groeien. Vanwege het concept van de tentoonstelling die als doel heeft om de gehele periode van isolatie en de anderhalvemetersamenleving en de gevolgen daarvan op het leven van mensen in de stad te vatten, is er geen sluitingsdatum voor Corona in de Stad voorzien. Het Amsterdam Museum hoopt zoveel mogelijk verhalen te verzamelen tot Amsterdam weer in ‘normale’ tijden is teruggekeerd. Op die manier tekent het museum samen met bewoners het collectieve geheugen van Amsterdam op die voor de toekomst wordt bewaard.

Woon de opening bij

Op vrijdag 15 mei vanaf 17.00 uur (programma begint om 18.00 uur) is iedereen van harte welkom om de digitale opening van Corona in de Stad bij te wonen via een speciaal programma dat te volgen is via de website coronaindestad.nl. In deze eerste editie van de programmareeks ‘Corona in de Stad Live’ spreekt het Amsterdam Museum met enkele Amsterdammers die hun ervaring inzonden en met gastconservatoren en partners die een eigen thema-zaal in de tentoonstelling inrichtten. Ze lichten enkele inzendingen en thema- zalen nader toe. Helemaal aan het begin van de live opening wordt de openingsvideo gepresenteerd waarin de directeur van het Amsterdam Museum, Judikje Kiers, een welkomstwoord houdt waarna niemand minder dan de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, de digitale tentoonstelling Corona in de Stad officieel opent.

Elke donderdag ‘Corona in de Stad Live’

Vanaf 15 mei wordt er elke donderdagmiddag om 17.00 uur een gratis interactieve Zoom Webinar getiteld ‘Corona in de Stad Live’ gegeven. In ‘Corona in de Stad Live’ komen elke week nieuwe gasten, inzenders, curatoren, makers en academici aan het woord die de inzendingen van duiding voorzien. Op basis van nieuwe inzendingen worden er elke week nieuwe thema-zalen geopend in Corona in de Stad. Deze wordt gepresenteerd in ‘Corona in de Stad-live’.

De digitale tentoonstelling Corona in de Stad is vanaf 15 mei 17.00 uur gratis te bezoeken via coronaindetstad.nl. Ook na de opening van de tentoonstelling kunnen inzendingen worden gedaan via coronaindestad.nl/inzenden. Het Amsterdam Museum werkt voor deze tentoonstelling samen met het AFK, UvA, FOAM, Stadsarchief, OBA, Storytellingcentre, gemeente Amsterdam, Nieuw Dakota, Pakhuis de Zwijger, NDSM Werf, Theater De Krakeling, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Salto, ARCAM, Nieuw West TV, Wat Telt!, CBK Zuidoost, De Meervaart, Framer Framed, De Groene Amsterdammer, Eye, Florence Nightingale Instituut, Slechthorend Amsterdam, Paradiso, Oude Kerk, Studiezalen, AT5, Joods Cultureel Kwartier, IMC Weekendschool en Amsterdam & Partners.

Corona in de Stad is onderdeel van het project Collecting the City, waarin het Amsterdam Museum samen met partners en de gemeente Amsterdam bij bewoners van de stad verhalen verzamelt als cadeau voor het 750-jarige bestaan van Amsterdam.

0 Shares