Wat doet het Rozenoordmonument hier?

In 2020 wordt kunst in de openbare ruimte op een voetstuk geplaatst met de hashtag #watdoetdathier. Er staan in heel Nederland bijzondere kunstwerken, zoals het Rozenoordmonument in Amsterdam, maar we lopen er dagelijks aan voorbij. Vraag jij je weleens af wat dat kunstwerk hier eigenlijk doet?

Kunst is een vertrouwd onderdeel geworden van het straatbeeld, maar we staan er zelden echt bij stil. We lopen voorbij het standbeeld in het park of rijden langs het kunstwerk op de rotonde zonder dat we het doorhebben. Openbare kunst is overal, ook in onze gemeente, maar #watdoetdathier?

Het Rozenoordmonument

Bezoekers van het Rozenoordmonument zien een grasvel met honderd stoelen. De stoelen lijken willekeurig verspreid over het veld, alsof ze enkele minuten geleden nog in gebruik waren. Maar niets is minder waar. De stoelen zijn geordend naar de acht data waarop Amsterdammers tijdens de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd werden en hun leeftijden. Elke stoel is bevestigd op een betonnen basis waarop de naam en geboorte- en overlijdensdatum van de slachtoffers staat.

Ondanks het zware onderwerp nodigt het Rozenoordmonument uit. Mensen wandelen tussen de stoelen door, lezen de namen of nemen plaats, omringd door de 99 andere afwezige personen. Soms gebruiken bezoekers de stoelen om te herdenken met bloemen en briefjes, een andere keer ligt iemand lekker in een loungestoel te zonnen. Mag dat? Ja. Deze stoelen zijn van ons allemaal.

#watdoetdathier

Waar staat bij jou in de buurt een kunstwerk? En wat vind je ervan? Stichting BK-informatie verzamelt via Twitter, Facebook, Instagram en de website zo veel mogelijk foto’s en verhalen van publieke kunstwerken overal in Nederland. Wat heeft het kunstwerk in de afgelopen jaren meegemaakt? Wordt het goed onderhouden of is het een hangplek geworden? Wat denk je dat het betekent? Onder de hashtag #watdoetdathier vertellen we samen wat kunstwerken hier doen. Ga naar www.watdoetdathier.nl en meld een kunstwerk aan bij jou in de buurt.

Foto: Allard Bovemberg

0 Shares