Een stille tocht om te herdenken, en te bedanken voor de vrijheid

Met een stille tocht die loopt vanaf de speeltuin in de Gaaspstraat in de Rijnbuurt naar het monument Rozenoord aan de Amsteldijk worden zaterdag 4 mei zij, die in de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven of hebben verloren, herdacht. Een dag later wordt op gepaste wijze gevierd dat wij nu in vrijheid kunnen leven.

,,Wij herdenken op 4 mei alle mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Aan wie wij te danken hebben dat wij kunnen zeggen wat wij willen en daarvoor niet achter de tralies belanden”, aldus de organisatie van de stille tocht en de bevrijdingsfestiviteiten op 5 mei. “Om degenen te herdenken die dit alles hebben mogelijk gemaakt, nodigen wij iedereen uit deel te nemen aan de stille tocht en de herdenking bij het monument.”

In de buurt van Rozenoord aan de Amstel op het terrein van de voormalige kwekerij zijn aan het eind van de oorlog ruim honderd Nederlanders – veelal verzetsstrijders – gefusilleerd. Maar niet alleen bij hen wordt stilgestaan, want naast verzetsstrijders hebben talloze geallieerden hun leven gegeven en zijn er velen niet teruggekeerd na deportatie: zigeuners, Jehovagetuigen, communisten, Joden, homoseksuelen en zoveel andere door de nazi’s ongewenste mensen.

Vrijheid en onverdraagzaamheid

Op 5 mei staat de speeltuin in het teken van de bevrijding. “Die wij mede te danken hebben aan de mensen die wij een dag eerder hebben herdacht en betreurd”, meldt de organisatie. “Maar bevrijding en vrijheid moet je koesteren, daar moet je zuinig op zijn. Én dat betekent ook dat als je in het heden ziet gebeuren wat er in 1940-1945 is gebeurd, je daar toch op moet wijzen en tegen moet waarschuwen. Denk aan de toenemende onverdraagzaamheid. Verdraag geen onverdraagzaamheid en zeg er wat van! Anders heeft herdenken en vieren op 4 en 5 mei ook weinig zin. Herdenken alleen is niet voldoende, de vrijheid beschermen tegen uitholling door onverdraagzaamheid is daarbij van belang.”

De stille tocht en de bevrijdingsactiviteiten worden georganiseerd door 4 en 5 mei comité Rivierenbuurt, Stichting Kindermonument en de Buurt en Speeltuinvereniging Amsterdam Zuid.

0 Shares