Ga op wandelsafari langs dieren in steen en brons

Veel mensen denken bij dieren in Amsterdam aan de duiven op de Dam of aan de dieren in Artis, de oudste dierentuin van Nederland. Maar niet alleen dieren van vlees en bloed zijn in Amsterdam te vinden, je kunt op een heuse safari langs allerlei dieren in steen en brons.

De historische binnenstad herbergt veel dierenkunst die herinnert aan de functie van gebouwen, maar die ook symbolisch is gebruikt. Dieren zijn te vinden op belangrijke oude gebouwen, maar ook op koopmanshuizen, hotels, winkels, bruggen, kerken en natuurlijk gewoon op straat. Als je goed kijkt zie je de mooiste dierenbeelden, -ornamenten en gevelstenen met dieren in Amsterdam. Soms is het even zoeken en moet je omhoog tegen de gevel kijken maar dan word je aangenaam verrast!

Soms zijn ze klein, soms groot. Soms op ooghoogte, maar vaker hoger tegen de gevel. Zijn je bijvoorbeeld wel eens de dolfijnen opgevallen aan de overzijde van het Centraal Station? De zeeleeuwen op de Beurs van Berlage? De honden op het Nationaal Monument op de Dam? En heb je het Koninklijk Paleis wel eens goed van dichtbij bekeken? Daarop zijn veel dieren te zien die herinneren aan de handel en zeevaart. En ken je de twee krokodillen die de winkels in de Raadhuisstraat beschermen en de grote aap die vanaf het dak met een eenogige verrekijker naar het winkelende publiek op het Rokin kijkt? En niet te vergeten…de vele dieren op hotel De L‘Europe en de olifanten op het Tuschinski filmtheater. Je loopt er zo voorbij als je het niet weet.

“Waar we vaak niet bij stil staan is dat er achter deze dierenkunst een diepere betekenis schuilgaat. Veel beeldende kunstenaars maakten namelijk gebruik van symboliek in hun werk. Zo staat een hond vaak voor trouw of waakzaamheid, tonen leeuwen en arenden macht en symboliseert de kameleon de wisselvalligheid der tijden.” (Henny van Rij, opsteller van de dierenroute)

Met de Amsterdamse Dierenroute is een deel van het cultuurhistorisch erfgoed van dierenkunst in Nederland in beeld gebracht. De Dierenroute is voor liefhebbers van dieren, wandelen en kunst. Ga op pad en ontmoet meer dan 60 Amsterdamse dieren, leer waar ze voor staan en ontdek hoe ze zijn verbonden met de geschiedenis van Amsterdam. Van ieder kunstwerk legt de route je uit wat de (symbolische) betekenis is. Hierdoor ga je met andere ogen naar Amsterdam kijken!

De Amsterdam Dierenroute start bij het Centraal Station en is 5 km lang, verdeeld over 3 wandelingen. De route is gemaakt door het Dierenmuseum: het virtuele museum over het dier in de kunst en cultuur.

De route is gratis te downloaden op www.dierenmuseum.nl.

0 Shares