Gastenverblijf Amsterdam UMC viert 25 jarig bestaan

In de Koningszaal van ARTIS is eind november het 25-jarig bestaan gevierd van Stichting Gastenverblijven Amsterdam UMC, locatie VUmc. Ruim 200.000 gasten maakten de afgelopen jaren gebruik van het Gastenverblijf. De organisatie wordt gerund door ruim 85 vrijwilligers en een klein managementteam. In het Gastenverblijf overnachten voornamelijk naasten van volwassen patiënten die in Amsterdam UMC worden behandeld. Soms blijven ze één nacht, regelmatig een aantal maanden of zelfs een jaar. Ze zijn hier even weg uit de ziekenhuissfeer en komen zo tot rust in een warme en geborgen omgeving. Vrijwilligers zorgen al die jaren al voor een gastvrij verblijf en bieden een luisterend oor. De vele blijken van waardering die het Gastenverblijf ontvangt, geeft de belangrijke toevoegde waarde van deze voorziening aan. Het Gastenverblijf grenst aan het ziekenhuis, waardoor naasten altijd in de buurt zijn van hun dierbare. De 25 moderne gastenkamers zijn van alle gemakken voorzien. Daarnaast is er een gemeenschappelijke keuken en zijn er twee huiskamers. “Als vrijwilligersorganisatie zijn wij trots op ons 25-jarig jubileum en we realiseren ons dat zonder onze trouwe vrijwilligers het Gastenverblijf niet kan bestaan. Wij zijn altijd op zoek naar een ieder met het hart op de goede plek die voor een paar uur per week hieraan wil bijdragen”, aldus Brigitte van Tetterode-Buijs, manager van het Gastenverblijf.

Eind jaren ’90 namen prof. dr. Bob Pinedo (oncoloog) en drs. Maya Meijer-Bergmans (projectontwikkelaar) het initiatief tot oprichten van het Gastenverblijf. Op 19 september 1997 werd het Gastenverblijf officieel geopend door Prinses Margriet. In 2013 verhuisde het Gastenverblijf naar een nieuw pand aangrenzend aan het ziekenhuis, op de hoek van de De Boelelaan en Amstelveenseweg.

Stichting Gastenverblijven Amsterdam UMC, locatie VUmc (kortweg: Gastenverblijf) heeft als doelstelling het stichten, beheren en exploiteren van een logeervoorziening en een aantal familiekamers ten behoeve van volwassen (ambulante) patiënten van Amsterdam UMC, hun familie en begeleiders, ten einde het herstel van de patiënt te bevorderen. Het Gastenverblijf is een zelfstandige stichting die volledig afhankelijk is van vrijwilligers en donateurs. Het Gastenverblijf is een CBF erkend goed doel en heeft een ANBI-status. Jaarlijks maken inmiddels zo’n 12.000 gasten gebruik van het Gastenverblijf. De afgelopen 25 jaar waren dat er in totaal ruim 200.000. Het Gastenverblijf wordt gerund door een klein managementteam en 85 vrijwilligers. Het Gastenverblijf is 365 dagen per jaar geopend van 09.00 – 21.30 uur. Donateurs zorgen ervoor dat particulieren tegen een geringe vergoeding kunnen overnachten. De werkelijke kosten zijn hoger. Afhankelijk van de soort verzekering wordt het verblijf soms ook (deels) vergoed via de zorgverzekeraars.

Kijk op www.amsterdamumc.nl/gastenverblijf voor meer informatie.

0 Shares