Gemeente biedt gratis loodcheck voor de tuin

De gemeente Amsterdam biedt bewoners met een tuin een gratis loodcheck, waarbij wordt gezocht naar loodplekken in de grond. Dit is vooral een risico voor jonge kinderen die in de tuin spelen.

De loodadviseur komt op afspraak langs en is met een half uur klaar. “Dan weet u hoeveel lood er in uw tuin zit, en krijgt u advies op maat. Het is niet verplicht om uw tuin schoon te laten maken als er te veel lood in zit. Wilt u dat wel, dan kunt u daarvoor subsidie krijgen. In Zuid wordt het meeste lood verwacht in De Pijp, Oud-Zuid en bij de Amstelveenseweg”, aldus de gemeente.

In Amsterdam Zuid zijn al meer dan 1200 lood-checks aangevraagd. Bij de helft zijn hogere waardes aan lood gevonden. Weet u nog niet of er lood in uw tuin zit, laat uw kinderen dan altijd hun handen wassen nadat ze in de tuin hebben gespeeld. Draag binnen geen schoenen en stofzuig en dweil regelmatig.

Lood is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen. Daardoor kunnen problemen met leren ontstaan. Vroeger wisten men niet dat lood gevaarlijk is. Het werd veel gebruikt, bijvoorbeeld in benzine, verf, aardewerk, bij metaalbewerking en bouwmaterialen zoals dakpannen. Hierdoor is het lood in de grond terechtgekomen. Ook kan het in de grond zitten waarmee in het verleden bouwterreinen werden opgehoogd.

Amsterdammers met een tuin ontvangen wijk voor wijk een uitnodiging om hun tuin te laten checken. U kunt de check ook direct aanvragen via amsterdam.nl/loodindegrond of door een mail te sturen naar lood@amsterdam.nl.

0 Shares