Grootse proeverij Zuidasmarkt op 14 april om de zomer feestelijk in te luiden

Gezien de weersomstandigheden is de Grootse proeverij verschoven naar 14 April.

Sinds september van vorig jaar kunnen bewoners van de Zuidas en Buitenveldert elke donderdag letterlijk de markt op. Na een goede start en een enthousiaste ontvangst door omwonenden en bewoners van Buitenveldert, had de Zuidasmarkt de laatste paar maanden flink last van de slechte weersomstandigheden. Maar met het ingaan van de zomertijd lijkt hierin ook een ommekeer bereikt.

Een markt in carré-vorm, zodat je bijna in één oogopslag kunt zien wat er te krijgen is. Een sfeervolle opstelling ook, omdat het enigszins een besloten, bijna huiselijk karakter geeft. En toch voel je je er direct welkom, als je op donderdag tussen de kramen op het George Gershwinplein loopt om een bezoek te brengen aan de Zuidasmarkt.

De nieuwe opstelling, het begin van de zomertijd, de lente die is aangebroken en natuurlijk de finesse van het culinaire aanbod op de markt moeten worden gevierd. En dus staat donderdag 14 april in de agenda als dé dag dat op het Gershwinplein de Zuidasmarkt-Buitenveldert zich nog een keer op smaakvolle wijze zal presenteren. Het startsein voor een zomer vol tongstrelende lekkernijen, waarvan op deze dag kan worden geproefd.

Even terug naar de nieuwe opzet, waarbij de kramen in een vierkant staan en allemaal gericht zijn op het midden. “Op deze manier is de markt een stuk overzichtelijker en ook veiliger”, legt marktmeester Marc Schoonebeek uit. Veiliger, omdat door de omliggende bebouwing rond het plein (krachtige) wind voor onvoorspelbare situaties kan zorgen. “Door de trekking tussen de gebouwen, krijgt de wind een onvoorspelbaar karakter dat weer tot gevaarlijke situaties kan leiden en dat willen we te allen tijde voorkomen.”

“Tijdens marktdagen met slecht weer het voorgaande half jaar, hebben we kramen vanuit veiligheidsoogpunt dan ook al moeten keren. Opvallend is dat bezoekers erg positief reageerden op deze ‘slecht-weer-opstelling’. En dat niet alleen. Ook de aan het plein gelegen horeca zagen de nieuwe opstelling wel zitten. Marc: “Het is méér markt en het komt de sfeer te goede, én, het smoelt gewoon beter.” Het lijkt, door de carré-opstelling, meer besloten, maar het is juist opener, meer uitnodigend en levendiger.

Terug naar de markt, die bestaat uit zo’n zestien ondernemers die samen bijna de hele wereld beslaan waar het gaat om de meest uiteenlopende lekkernijen; van Argentijnse tapenades tot Zeeuwse mosselen en van de Australische macadamianoot tot de Zwitserse gatenkaas. Bijna alle landen van de wereld zijn op de Zuidasmarkt wel vertegenwoordigd met bijvoorbeeld smaakvolle olijven, verschillende oliën, speciaal geselecteerde kazen, wijnsoorten, worst- en vleeswaren, groente en fruit en een breed assortiment aan broodsoorten. Schoonebeek: “Dat is de kracht van de Zuidasmarkt; veelzijdig, divers, maar ook hoge kwaliteit en aan de man gebracht door mensen die weten waarover ze het hebben.”

Op donderdag 14 april kan iedereen op zijn eigen manier smaakvol kennismaken met de markt en het veelzijdige assortiment dat de Zuidasmarkt te bieden heeft. En dat wordt een culinaire wereldreis. Alle ondernemers op de markt zorgen deze dag voor een unieke proeverij, begeleid door een levende muziek – in de persoon van een saxofonist – en natuurlijk is het die dag niet alleen hapje, maar ook een drankje. Zo wordt het niet alleen een smaakvolle dag, maar ook een inspirerende dag.

Meer informatie op www.zuidasmarkt.nl.

In verband met Hemelvaartsdag zal de Zuidasmarkt op donderdag 26 mei niet staan.

 

0 Shares