Helemaal klaar voor de feestdagen? In 4 stappen een fijn en welkom thuis, zonder opruimstress

Nu het weer eerder donker is, heb je meer tijd voor thuis. Hoe fijn zou het zijn om voor de feestdagen je huis een fijne en welkome plek te maken. Kijk jij tegen een boel losse spullen aan, en of prop je alles in een te volle kast? Tijd om op te ruimen. Opruimen zonder stress. Als jij er best wel tegenop ziet om te beginnen, lees vooral verder, wie weet word je er zelfs nog blij van!

De filosofie van Marie Kondo

Een van de bekende opruimmethodes is die van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Zij heeft wereldwijd succes met haar simpele maar effectieve filosofie over spullen: Word ik er hier blij van? Zo nee, dan is het tijd om het weg te doen en los te laten.

Met het stellen van deze simpele vraag is het opeens veel simpeler om van een rommelige ruimte een prettige plek te maken.

De methode is makkelijk om te leren, maar weet ook dat we je kunnen helpen. Beep for Help biedt diverse soorten hulp aan huis, en ook onze Superhelpers zijn getraind in de basisbeginselen van deze opruimmethode.

Stap 1: Alles op één plek

Hoe begin je met opruimen? Verzamel wat je wil opruimen in één ruimte. Bijvoorbeeld al je kleding bij elkaar. Dit kan overweldigend zijn om te zien, maar geeft je een goed overzicht van wat je hebt.

Stap 2: Elk item beoordelen

Pak elk kledingstuk vast en vraag jezelf af: “Word ik hier blij van?” Een andere belangrijke vraag is: Zou ik het vandaag zo weer kopen en gebruiken? Neem de tijd om de vragen te beantwoorden. Iets heeft je er namelijk eerder van weerhouden om het weg te gooien, maar vandaag pak je het goed aan. Kapotte kleding, dure kleding die je niet draagt of niet lekker zittende dingen herinneren je aan iets dat was of moet, dat zijn geen blijmakers  Weg ermee!

Stap 3: Beslissen – houden of weg

Word je er blij van of zou je het vandaag opnieuw kopen of gebruiken? Dan gaat het op de stapel: ‘Houden’. Word je er niet blij van, of zou je het vandaag niet weer kopen en gebruiken? Dan gaat het kledingstuk op de stapel ‘Weg’. Terwijl je het weggooit, bedank je het kledingstuk voor de dienst die het je heeft gedaan.

Stap 4: Daadwerkelijk wegdoen of weggeven

Breng de ‘weggooi‘ zak zo snel mogelijk weg of geef deze weg. Zo ruimt het echt op en geniet je van je herwonnen ruimte. Of beter gezegd, van je blije ruimte. Wegdoen is ook ruimte maken.

Uitbreiden naar andere categorieën

Wanneer je je kleding hebt opgeruimd, kun je hetzelfde doen met schoenen, boeken en tijdschriften. Vervolgens de losse spullen, keukengerei, meubels en administratie. En als je helemaal op dreef bent, zelfs dingen met emotionele waarde, zoals brieven, kaarten of foto’s. Hoe moeilijk het ook lijkt om foto’s weg te gooien, ook dat mag, als het niet meer bij je past.

Handige tips voor organisatie

Een handige tip om het opgeruimd te houden is dat elke type object een vaste plek, een ‘huis’ heeft. Elk boek, elke schaar en elk kledingstuk heeft zijn ‘huis’. Daarmee wordt het makkelijker om spullen na gebruik weer op te ruimen.

Opruimen als positief proces

Bekijk opruimen als iets leuks. Door stap voor stap te werk te gaan en steeds de vraag te stellen of je er blij van wordt, wordt opruimen minder een last en misschien zelfs een verfrissend ritueel dat zorgt voor rust en ruimte, zowel in je huis als in je hoofd.

Ondersteuning nodig? Beep for Help!

Wil je ook een welkom thuis voor de feestdagen, en kun je wat hulp gebruiken? Dat snappen we, hoor. Beep for Help helpt je graag. Wij bieden hulp bij allerhande zaken thuis en we hebben al vele mensen geholpen met sorteren en opruimen. Staat er een verhuizing op de planning? Beep for Help kan je ook helpen met het voorwerk en inpakken. Kijk op beepforhelp.nl en boek je aanvraag direct, dan is je huis er straks helemaal klaar voor.

 

Tekst en foto: Beep for help

0 Shares