Herinneringsvenster Rivierenbuurt

In de Amsterdamse Rivierenbuurt is op woensdag 29 september een Herinneringsvenster geopend. In het venster staan de namen van 76 Joodse bewoners van de zgn. huizen Kemper die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en de Holocaust niet overleefden. Het raam  is vormgegeven door Victor Levie, die eerder een namenmonument in de Terborgstraat in Amsterdam Zuid en andere monumenten ontwierp. De huizen Kemper bevinden zich aan de Uiterwaardenstraat, Maasstraat en Rooseveltlaan. Het Herinneringsvenster is aangebracht in een etalageraam van het Luthers diaconaal centrum ‘In de Zwaan’ aan de Maasstraat 148. De opening vond plaats in kleine kring van nabestaanden, vertegenwoordigers van de bewonersvereniging, huidige bewoners, stadsdeel en van de lutherse gemeente.

‘Om de herinnering aan de namen van de Joodse bewoners van de huizen Kemper levend te houden brachten we dit herinneringsvenster aan. Want zolang de namen van mensen genoemd en gekend worden zijn ze niet vergeten. Deze namen helpen ons herinneren tot welk immens onheil antisemitisme leidt en houden ons alert en zetten aan tot protest bij uitingen van oplevend antisemitisme.’ Zo lichtte Luthers predikant en bewoonster van de huizen Kemper Marieke Brouwer het initiatief toe.

Bij de onthulling sprak rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente de Kaddisj uit. Het was in de stromende regen. ‘De hemel huilt’ zei een nabestaande. Alle deelnemers legden naar Joods gebruik een steentje bij het Venster. Rabbijn Ten Brinke: ‘bloemen vergaan, maar een steen is hard, blijft en je kunt er mee bouwen.’

Op www.diaconie.com is meer te lezen over het Herinneringsvenster.

0 Shares