Kia e-Soul, elektrisch met een eigen smoel

Het aanbod volledig elektrische auto’s groeit bijna wekelijks. Met de komst van de Kia E-Soul hebben de Nissan Leaf, de Hyundai Kona Electric, de Opel Ampera-e, en ook de Kia e-Niro er een geduchte concurrent bij.

Het design van de e-Soul is het meest in het oog springende element van de auto. Dit is geen wagen voor grijze muizen die onopvallend door het leven willen gaan. Het grootste voordeel van het gekozen design is de enorme binnenruimte van deze auto. Hier kan makkelijk een gezin van vierpersonen in met wandelwagens, speelgoed en kleding. En dat is ook duidelijk de doelgroep van de e-Soul. Elk beschikbaar stukje ruimte is benut. Zo zijn er bijvoorbeeld twee extra opbergvakken gecreëerd tegen de middenconsole aan, daar waar andere wagens hier slechts loze ruimte hebben.

De Kia e-Soul is verder rijkelijk uitgerust, zo’n beetje elke denkbare optie is aanwezig, deze wagen biedt waar voor zijn geld. Wat verder opvalt is de degelijke afwerking van het interieur, mede hierdoor is de auto erg stil in gebruik. Tijdens onze test hebben we de auto meegenomen op de klinkerweg van de Apollolaan en wij hoorden geen tik of rammeltje.

En nu we het toch over het rijden hebben, de e-Soul is – zoals gezegd – volledig elektrisch en heeft een WLTP-bereik van ruim 452 kilometer, een heel groot bereik dus. De auto heeft een laag zwaartepunt en dat merk je goed wanneer je ermee rijdt. Andere zogenaamde Multi Purpose Vehicles hebben de neiging om in bochten onstabiel aan te voelen, een beetje alsof je gaat omvallen. De e-Soul heeft dat helemaal niet. Je zit lekker hoog waardoor je een goed overzicht hebt maar in de bochten blijft de wagen stabiel en goed te hanteren.

Mooi detail aan de voorkant zijn de smalle led koplampen, waardoor hij een futuristische uitstraling krijgt. Verder valt op dat de auto goed meekomt in het verkeer. Je hebt nooit het gevoel dat je vermogen te kort komt, maar ook niet het idee dat je wordt gelanceerd. Mooi uitgebalanceerd dus, precies wat je verwacht van een gezinsauto. En hoewel de wagen van binnen zeer ruim is, is de hij niet overdreven groot. Hierdoor kun je in de stad uitstekend uit de voeten met de e-Soul. Op de snelweg laat de Kia zich vlot invoegen en ook inhalen gaat rap zonder dat het een echt scheurijzer is.

Al met al een zeer goede elektrische gezinsauto met een uitgesproken design gecombineerd met veel binnenruimte en een hoog uitrustingsniveau. Wij reden met de Kia e-Soul Executive Line (44.985 euro). De e-Soul is leverbaar vanaf 42.985 euro.

Meer info, kijk bij Kia Vaneman, www.frankvaneman.nl/kia

0 Shares