Kunstenares Mirjam de Nijs exposeert in gerenommeerde Guild Gallery in New York City

Van de rust op Zeeburgereiland naar de hectiek op Manhattan.

Ergens verscholen tussen allerlei containers en onconventionele bouwwerken op Zeeburgereiland, ligt de werkplaats van kunstenares Mirjam de Nijs. De rust die ze hier vindt in haar creatieve leven, staat in schril contrast met de hectiek op eiland Manhattan, New York. En toch zijn die twee onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

39 beelden van de Amsterdamse kunstenares worden namelijk geëxposeerd in de Guild Gallery aan Canal Street in Lower Manhattan. 33, verbetert Mirjam de Nijs. Ze is net terug uit New York, waar ze was om de opening van haar expositie moest meemaken en de pers te woord moest staan. “Er zijn 39 beelden heen gegaan, maar toen ik er kwam voor de opening bleken er al zes te zijn verkocht.”

Living Stone heet de expositie van Mirjam en dat is niet verwonderlijk. Ze leeft voor steen, zegt de Amsterdamse. “Ik ben doorgaans energiek, enthousiast, gepassioneerd en betrokken met steen. Dus daarom klopt die titel helemaal. Ik vertaal de wereld in beelden via steen”, klinkt het kunstzinnig. “Dat heb ik mezelf geleerd. Ik ben benieuwd naar het leven en dat vertaal ik in beelden. Stenen hebben een eigen taal en beeldtaal geeft veel vrijheid. Ik zet een vorm op, maar stuur mezelf niet aan. Op die manier ontstaat er ook altijd een natuurlijk proces.”

Ze houdt van Nederland, maar is wel van mening dat Nederlanders nogal calvinistisch tegenover kunst staan, kunst niet echt waarderen. “Hier is de stemming ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ik zeg: doe eens ff niet gewoon, doe maar eens gek. Als ik beelden maak, dan volg ik een lijn met heel veel aandacht en heel geconcentreerd. Maar ook met zo veel mogelijk lef en zo weinig mogelijk angst. Dus zo min mogelijk voorzichtig, maar wel beleid. Dat is een heel leuk spoor. Daar hoort ‘doe maar gewoon’ niet bij. Dat pas niet bij mij.’’

Hoe de gerenommeerde galerie uit New York bij de kunstenares uit De Pijp terechtkwam, die ergens ‘achteraf’ onder de rook van Amsterdam haar creatieve krachten botviert op keihard steen, is even simpel als apart. “Ik had een leerling, die op Etsy – een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten – zelfgemaakte sieraden verkocht. Ik ben naast kunstenaar ook ondernemer, ik vind het interessant dat die beelden ergens terechtkomen. Ik hecht me niet aan de kunstwerken die ik maak en besloot het eens op Etsy te proberen en inderdaad, het werkte.”

Robin Standefer en Stephen Alesch, de twee eigenaren van Guild Gallery, kwamen via Etsy in contact met Mirjam en, kortgezegd, zo is het balletje gaan rollen. Nadat er in eerste instantie losse beelden werden besteld, kwam gaandeweg het idee van een expositie naar boven. Het duo kwam zelfs naar Amsterdam om kennis te maken met de locatie waar de creativiteit van Mirjam zich in steen vertaalde. “Ze vonden het waanzinnig hier. Robin vroeg naar mijn werk De Brug dat ze op Etsy had zien staan. Ik zei dat is veel te groot – weegt volgens mij 500 kilo- en die staat binnen in Uithoorn. Maar ze wilde het zien en… ze wilde het hebben. Ik had zelfs zoiets van ‘het lukt nooit om dat die kant op te krijgen’, maar toen Robin het zag staan, zei ze dat ook dat naar New York moest. Ze zei, als er een probleem is, dan is het om op te lossen. Ik had het vermoeden dat de sky the limit is, maar nu weet ik het echt.”

Niet alleen die actie van Robin verraste Mirjam, eenmaal in New York viel ze bijna van de ene verbazing in de andere. Alleen al de manier waarop haar kunstwerken werden opgesteld. Anders dan ze had verwacht, maar wel zodanig dat haar werk uitzonderlijk goed werd uitgelicht. “Het was erg leuk hoe ze het hadden ingericht. Verrast over sommige van hun keuze, maar er zat een visie achter. Ik vond het heel leuk om dat te ontdekken. Het is ongeëvenaard hoe ze sfeer kunnen creëren. Die mensen hebben zo’n gevoel voor design en het was geweldig om te merken dat de beelden daar goed terechtkomen.”

En nu? De expositie in New York gaat nog zeker twee maanden door. Het einde is nog niet in zicht.”

Voor meer informatie: www.beeldenvansteen.nl en www.rwguildgalleryny.com

Mirjam de Nijs aan het werk in haar atelier op Zeeburgereiland. FOTO: Eddo Hartmann.

Werk van Mirjam de Nijs op de expositie bij Guild Gallery in New York. FOTO: Dakota Butler.

0 Shares