Kunstwerk terug op oorspronkelijke plek

Het bronzen beeld van kunstenaar Hans Ittmann staat sinds 16 april weer op de plek waar het ooit voor bedoeld was, namelijk aan de voorzijde van het Judith van Swethuis in de Peelstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt.

Kunstenaar Hans Ittman (1914-1972) kreeg de opdracht om het kunstwerk te maken voor het Judith van Swethuis, destijds een kindertehuis voor Joodse weeskinderen, dat in 1965 werd geopend door koningin Juliana. Het beeld dat een prominente plek kreeg aan de voorzijde van het kindertehuis was niet alleen bedoeld om te bewonderen, maar ook bedoeld als klimrek voor de kinderen.

In de huidige tijd heeft het beeld alleen als doel om het te aanschouwen. In 1975 wordt het kindertehuis gesloten en het gebouw verkocht aan HVO Querido, die in het Judith van Swethuis een veilige woonomgeving biedt aan mensen met een psychiatrische beperking. Het kunstwerk heeft jarenlang in de binnentuin van het complex gestaan. Gedurende de sloop van het voormalige Joods kindertehuis en de nieuwbouw van het Judith van Swethuis/De Mirandacomplex werd het kunstwerk opgeslagen. Door het kunstwerk nu uit de anonimiteit te halen, op initiatief van Peter Lokkerbol, voormalig teammanager van het Judith van Swethuis, wordt er recht gedaan aan de geschiedenis van het kunstwerk en het voormalig Joods kindertehuis.

Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel: “Prachtig dat dit kunstwerk weer op de oorspronkelijke plek staat, goed zichtbaar voor passanten. Kunst in de openbare ruimte is de meest toegankelijke en democratische vorm van kunst. Wie buiten goed kijkt ziet veel kunst in Zuid. Het was voor mij een grote eer om dit beeld opnieuw te mogen onthullen samen met Erik Ittmann, de neef van de kunstenaar. Veel dank aan Peter Lokkerbol; dankzij zijn inzet kan iedereen het kunstwerk nu weer zien.”

0 Shares