Made in de Pijp, vereniging vol enthousiaste ambachtslieden

Al enige tijd brengen we met wijkkrant ZUID! ambachtslieden die hun vak uitoefenen in De Pijp voor het voetlicht. Zij zijn verenigd in Made in De Pijp en zijn herkenbaar aan de groene vlag met logo aan hun gevel. De ambachtsvereniging is niet de enige in de stad, maar mogelijk wel de meest actieve.

En dat begon allemaal in 2006 toen dertig ambachtelijke bedrijven in De Pijp besloten zich te vereniging onder de noemer Vereniging Ambachtelijke Bedrijven De Pijp, met andere woorden Made in De Pijp. De unieke lokale ondernemingen, werkplaatsen en ateliers staan garant voor exclusieve op maat gemaakte producten en handwerk. Alle verenigingsleden werken als zelfstandig ondernemer in de non-foodsector, ze werken met hout, textiel, metaal, papier, glas, groen, edelmetaal en nog veel meer. Het vakmanschap van de leden is zeer divers en er wordt in uiteenlopende disciplines en cross- overs gewerkt. Er wordt gerestaureerd, ontworpen, hergebruikt en gewerkt met duurzame materialen die een leven lang mee gaan.

De Pijp is van oudsher een wijk van ambacht en (kunst)nijverheid en nog steeds zijn er veel vaklieden, creatieven en speciaalzaken gevestigd. In de vele zijstraten in de steeds drukker bezochte Pijp bevinden zich nog tal van werkplaatsen, ateliers en winkeltjes waar bijzondere producten of diensten vervaardigd of geleverd worden. Sommige (familie)bedrijven hebben al een lange geschiedenis in de wijk, maar ook steeds meer jonge ondernemers en kunstenaars vinden hier hun eigen weg naar het ambacht.

De ambachtslieden in De Pijp hebben zich verenigd om expertise en netwerk te delen, elkaar te adviseren over materialen en bewerkingen. De leden stimuleren en inspireren elkaar; zelfs als ze een heel ander vak uitoefenen. Maar de leden trekken ook samen op als het om collectieve promotie en bestaansrecht gaat. Juist nu het winkelaanbod en het vastgoedklimaat is veranderd in de wijk en de economische gevolgen van de coronacrisis voelbaar zijn. De ambachtelijke bedrijven vormen een wezenlijk onderdeel van de buurt en bevorderen de leefbaarheid en sociale cohesie.

Stond de vorige verenigingsfoto van Made in De Pijp in het teken van de Nachtwacht, voor de nieuwe foto werd gekeken naar Jan Steen.

FOTO: @HARRIE DE FOTOGRAAF

De vereniging wil waarborgen dat de ambachten niet ondersneeuwen of verdwijnen binnen de grootstedelijke ontwikkeling en gentrificatie die De Pijp de afgelopen dcennia doormaakt. Ambachtelijke ondernemers hebben relatief veel vierkante meters nodig om hun vak goed te kunnen uitoefenen; zeker met alle machines en materialen die daarvoor nodig zijn. De laatste jaren stijgt de vierkante meterprijs in De Pijp explosief. Na renovatie van een werkplaats kan de huur zo- maar verdrievoudigen. De vereniging zet zich in om bedrijfsruimten betaalbaar te houden. Sinds een aantal jaar is ze actief in gesprek met Stadsdeel Zuid en wordt er gezamenlijk gekeken hoe het Bestemmingsplan voor ambachtelijke bedrijfspanden in de praktijk het meest effectief is. In 2022 is er gezamenlijk een onderzoek verricht door de Academie van de Stad hoe dit het beste invulling kan krijgen zodat verhuurders van deze panden en ambachtslieden/makers van Amsterdam elkaar weten te vinden.

Het aantal leden van de vereniging fluctueert rond de 35 momenteel, men vertrekt uit De Pijp of stopt met het bedrijf wegens huurproblematiek, pensionering, ziekte of om economische redenen. Tegelijkertijd dienen zich weer nieuwe (én jonge) leden, met zowel oude als eigentijdse ambachten aan en wordt de vereniging regelmatig benaderd door ambachtslieden uit de stad die zich in De Pijp willen vestigen. Made in De Pijp wil de komende jaren zorgdragen dat de vereniging verjongt en krachtiger wordt door in te zetten op aanwas van nieuwe leden, waaronder ook starters en moderne ambachten. “Het is voor de stad en de vereniging van groot belang dat de maakeconomie midden in de stad blijft en er toekomstmogelijkheden zijn voor een jongere generatie ambachtelijke ondernemers! Het bestuur van de vereniging zet actief het voortbestaan van de ambachten op de agenda binnen de gemeente en stedelijke organisaties en bouwt aan een netwerk van relevante partijen.

Meer informatie: www.madeindepijp.nl.

Ambachtenroute De Pijp van start

De Ambachtenverenging Made in De Pijp gaat weer van start met de ambachtenroute op een aantal zaterdagen. De routes zijn elke keer verschillend en doen steeds andere ambachtslieden aan.

De route start met een historische inleiding, gehouden door stadsgeograaf Ton Heijdra: ‘Bedrijvigheid, Kunstnijverheid en Ambachten in De Pijp door de jaren heen’. Deze korte lezing is ontwikkeld door Ton Heijdra gaat over de ontwikkeling van De Pijp van polderlandschap via volksbuurt naar hippe stadswijk. De opkomst van de bedrijvigheid in dit deel van Amsterdam en de kleine en grote ondernemingen, nijverheid en kunstopleidingen die er door jaren heen gevestigd zijn (geweest) en de veranderingen in het winkel- en bedrijvenaanbod de laatste decennia. Met historisch beeldmateriaal en actuele foto’s van van Lex Banning: dé fotograaf van De Pijp. Daarna wandelen de deelnemers met een gids langs een selectie van vier ambachtelijke bedrijven in De Pijp waar de leden hun vak demonstreren en meer over hun onderneming vertellen. De route wordt afgesloten met een borrel.

De eerste ambachtenroutes van het seizoen staan gepland op zaterdag 15 april en zaterdag 13 mei. De rondleiding start om 13:00 uur en duurt tot 16:30 uur. De kosten zijn 20 euro per persoon, inclusief lezing, versnaperingen onderweg en borrel na afloop. Stadspashouders (groene stip), jongeren en studenten betalen 12,50 euro. De route is te voet en helaas niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. Aanmelden reserveren@ambachten-depijp.nl of via www.madeindepijp.nl, onder vermelding van de datum waarvoor u reserveert.

 

0 Shares