Magisch muziektheater voor de hele familie met Hans en Griet

Een bitterzoete mix van opera, spel, zang, hiphop en dans. Een spannend, grappig en ontroerend coming-of-age-verhaal met verrassende videobeelden van je eigen stad. Dat zijn de ingrediënten die van Hans en Griet een onvergetelijke ervaring maken voor de hele familie.

Jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij en Silbersee presenteren: Hans en Griet, een voorstelling voor iedereen van 7 jaar en ouder. Dit keer verdwalen Hans en Griet niet in het bos. Door hun ouders op straat gezet, zwerven ze ’s nachts door de verlaten straten van de grote stad. Onderweg ontmoeten ze allerlei wonderlijke figuren. Zoals de stoere StadsDuif die zijn mening over de stad niet onder stoelen of banken steekt en de Nachtvlinder die je een geweldige avond belooft. Gaan ze ooit nog terug naar hun ouders of rooien ze het liever zelf?

Jibbe Willems (winnaar Gouden Krekel 2019) schreef het libretto voor Hans en Griet, naar de klassieke opera van met muziek van componist Engelbert Humperdinck. Jibbe zette het bekende sprookje om in een eigentijds verhaal voor de hele familie waarin met name de vrouwelijke rollen en onderlinge verhoudingen onder de loep genomen zijn. Want is een heks nog wel van deze tijd? En, waarom zou Griet een bangig meisje zijn? “Ik vind het ook leuk om te kijken wat het verhaal en de personages uit het sprookje in de wereld van nu zeggen. Kun je een vertaalslag maken en er wat spannends mee doen?”, vertelt Jibbe.

Hij heeft Griet een eigentijdse rol gegeven: “Een jonge vrouw die verlangt naar haar eigen plek in de wereld, maar tijdens haar jeugd nog nooit een goed voorbeeld heeft gehad. De boodschap die ik erin heb geprobeerd te stoppen is: ‘Vind je eigen weg, wees moedig je eigen keuzes te maken.’ Als je voor jeugd schrijft wil je graag iets positiefs teweegbrengen. Iets wat Nienke Nasserian Nillesen, sopraan en klassiek muziektheatermaakster die de rol van Griet speelt, wel aanspreekt: “Ik vond het direct een heel toffe tekst met een mooie insteek voor de rol van Griet. Ik ben zelf heel erg bezig met feminisme en zelfontwikkeling en luister veel podcasts over deze onderwerpen. Dat die thematiek terugkomt in een sprookje zie je niet zo vaak en dat sprak me bij deze versie van Hans en Griet dan ook erg aan.”

Beiden hopen dat zowel de kinderen als de ouders het “een tof stuk zullen vinden en tegelijkertijd hopen we de kinderen iets mee te kunnen geven. Dat ze zich vrij voelen eigen keuzes te maken en meer voor zichzelf op durven te komen. Als kinderen na het zien van onze voorstelling net wat brutaler naar buiten gaan, dan hebben wij het goed gedaan!”

Hans en Griet wordt vanaf 25 tot en met 30 december gespeeld in Internationaal Theater Amsterdam en op 2 januari in De Meervaart.

 Met het gezin gratis naar Hans en Griet

Jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij, Silbersee en wijkkrant ZUID! bieden een gezin de kans om de voorstelling Hans en Griet gratis te bezoeken. Wilt u hier kans op maken, stuur dan voor 13 december een e-mail met uw adresgegevens naar info@solidsalesandmarketing.nl met in maximaal 50 woorden waarom uw gezin daarvoor in aanmerking komt. En wie weet, zit u straks met het hele gezin in het theater.

De winnaar krijgt persoonlijk bericht en zal vermeld worden op de website van wijkkrant ZUID!

Illustratie – Thijs Steggink

0 Shares