Maman, de meest bereisde én grootste spin ter wereld

Bang voor spinnen?

Mijd dan tot ergens in september het Museumplein, want daar staat centraal op het plein Maman, een sculptuur van de internationaal vermaarde kunstenares Louise Bourgeois. Het is de grootste ‘spin’ ter wereld maakt deel uit van ARTZUID, een kunsttentoonstelling die zich spreidt van het Museumplein tot de Zuidas.

Maman (1999) is een bronzen, roestvrijstalen en marmeren sculptuur en is een van ‘s werelds grootste kunstwerken. het is meer dan negen meter hoog en ruim 10 meter in omtrek op de grond. Het bevat een zak met 32 marmeren eieren en de buik en borstkas zijn gemaakt van geribbeld brons. De titel is de Franse vertaling van het liefkozende ‘mummy’ voor moeder uit het Engels en het ‘mama’ zoals we dat in Nederland kennen. Het beeld werd door Bourgeois gemaakt als onderdeel van haar inauguratie commissie van The Unilever Series (2000), in de Turbine Hall in Tate Modern in Londen.

“De spin is een ode aan mijn moeder. Zij was mijn beste vriendin. Als een spin was mijn moeder een wever. Mijn familie was bezig met het restaureren van tapijten en mijn moeder had de leiding over de werkplaats. Net als spinnen was mijn moeder heel slim. Spinnen zijn vriendelijke wezens die muggen eten. We weten dat muggen ziekten verspreiden en daarom ongewenst zijn. Dus, spinnen zijn behulpzaam en beschermend, net als mijn moeder”, zei Bourgeois ooit over haar creatie.

Louise Bourgeois (1911-2010) was een Frans-Amerikaanse kunstenaar. Hoewel ze vooral bekend is om haar grootschalige sculptuur en installatiekunst, was Bourgeois ook een productieve schilder en printmaker. Ze onderzocht verschillende thema’s in de loop van haar lange carrière, waaronder huiselijkheid en het gezin, seksualiteit en het lichaam, evenals de dood en het onderbewustzijn. Hoewel Bourgeois exposeerde met de abstracte expressionisten en haar werk veel gemeen heeft met surrealisme en feministische kunst, was ze niet formeel verbonden aan een bepaalde artistieke beweging.

Maman is de meest bereisde spin ter wereld. Ze maakt vaak deel uit van allerlei kunstzinnige en mondiale tentoonstellingen over de aardbol. Selfies met Maman hebben de meest opzienbarende en beroemde achtergronden; van het Guggenheim Museum in Bilbao tot de National Galery in Canada en van het Meer van Zürich tot La Boca in Buenos Aires (Argentinië). Nu heeft ze haar poten in Amsterdam op de grond gezet in het kader van ARTZUID.

De zesde editie van ARTZUID loopt nog door tot en met 15 september 2019. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert een belevingstentoonstelling met meer dan zestig kunstwerken op de 2,5 km lange route. Het hart van de ten- toonstelling ligt in Berlages monumentale Plan Zuid met de lommerrijke Apollolaan en Minervalaan. Hier zijn in de groene ruimte theatrale opstellingen te zien van moderne en hedendaagse figuratieve beelden. Deze worden afgewisseld met interactieve ruimtelijke installaties.

ARTZUID omvat een uitgebreid randprogramma met rondleidingen, artist talks en een educatief programma. De tentoonstelling is 24/7 gratis toegankelijk. Routekaarten en catalogus zijn verkrijgbaar in het Informatiepaviljoen op de Minervalaan 1 of via de webshop. Meer informatie is te krijgen op www.artzuid.nl 

 

0 Shares