Marcel is zesde, maar ook laatste generatie schoenmaker Van Lent

Niet met de spreekwoordelijke paplepel, maar met de schoenlepel is het ambachtelijk vak van schoenmaker Marcel van Lent al op jonge leeftijd letterlijk ingegoten. De 51-jarige geboren en getogen Amsterdammer is de zesde generatie die zich – zowel spreekwoordelijk als letterlijk – bij de leest houdt.

En dat begon halverwege de jaren 80, toen hij op zaterdag in de schoenmakerszaak van zijn vader aan het werk ging, vertelt hij met een onvervalste Amsterdamse tongval, en hij is er niet meer weggegaan. “Mijn vader begon in 1971 op de Zeedijk. De zaken gingen booming. Iedereen liep in die tijd op kwaliteitsschoenen. Op een gegeven moment had mijn vader een stuk of zeven à acht zaken verspreid over de stad; het Centraal Station, de Beurspassage, maar ook in Osdorp, Heiligeweg en Muntplein bijvoorbeeld. Ik was toen nog jong, maar als er iemand ziek was in een van de zaken stuurde mijn vader me erheen.”

In 1984 opende pa Van Lent de zaak in de Ferdinand Bolstraat en daar is Marcel nog altijd elke dag te vinden. Als zesde generatie schoenmaker. ‘En daar kwam ik bij toeval achter”, zegt hij lachend. “Op de website hadden we vermeld dat het om de vijfde generatie schoenmakers ging, tot iemand – een wildvreemde – me plotseling mailde. Hij was een stapje verder gegaan en had ontdekt dat al sprake is van de zesde generatie. Dus dat hebben we toen maar gelijk aangepast.”

Dat Marcel ook in het vak zou belanden, was eigenlijk vanzelfsprekend. Hij heeft het in ieder geval altijd al gewild, zegt hij. “Ik ben op de havo twee keer blijven zitten. Mijn vader zei toen ách, je kan altijd bij mij komen werken’. En dat was ook wat ik het liefst wilde. Het vak is zo mooi. De geur in de zaak, de verscheidenheid en variatie in het werk. Het contact met de klanten. Geen dag is hetzelfde. Je blijft leren. Ik ben me ook continu aan het door ontwikkelen. Ga overal achteraan als ik merk dat er weer wat nieuws is en volg workshops – onder meer in Italië – bij de grotere en betere kwaliteitsmerken. Op die manier blijf ik met mijn aanbod bij de tijd en kan ik kwaliteit blijven leveren.”

Zo werkt hij het liefst aan complete renovaties van schoenen. “Ik doe het wel, maar liever maak ik geen halve zolen (bijvoorbeeld alleen een stuk zool onder de hak en de voorschoen, red.) meer. Voor mijn gevoel is het dan niet af. Alles eronderuit en opnieuw aanbrengen is beter en gaat daarna veel langer mee. Dat mensen zien dat het weer bijna nieuwe schoenen zijn. Ik probeer schoenen ook altijd zo origineel mogelijk te herstellen. Natuurlijk doe je dat alleen op schoenen die het waard zijn, maar er zijn nog steeds kwaliteitsschoenen, al kopen de mensen die voornamelijk via internet. Maar die mensen weten – als het nodig is – de schoenmaker dan wel te vinden.”

Dan: “Wat je de laatste tijd veel ziet, en dat komt ook omdat mensen duurzamer worden – zijn de echte kwaliteitsschoenen die in een tweedehandswinkel worden gekocht. Ik had laatst iemand met een paar schoenen, die nieuw in Amerika voor 900 dollar over de toonbank gaan. Die waren hier bij een tweedehandszaak voor 100 euro gekocht en hierheen gebracht om ze te laten herstellen. Kwaliteit herken je direct. Dan heb je voor niet veel geld een absolute topschoen, die gewoon weer tien tot twintig jaar meegaat. Dat is echt mooi om te doen, leuk om te verwerken.”

Dat geldt minder voor zijn beroepsgroep. Als ambachtelijk schoenmaker behoort Marcel tot een uitstervend ras. Waren er in de jaren 60 van de vorige eeuw meer dan 20.000 schoenmakers actief, de laatste jaren zijn het er amper vijfhonderd. “Ik ken ze allemaal bij naam als ik op de beurs kom”, reageert hij. “Veel van de huidige schoenmakers naderen de pensioengerechtigde leeftijd en hebben geen opvolgers meer. Er is nog wel een opleiding, maar die zijn ze aan het omturnen omdat er geen animo meer voor is.” Zelf heeft hij drie zoons, maar volgens Marcel zit daar ook geen opvolger voor hem bij. “Die hebben een heel andere toekomst voor ogen, dus een zevende generatie komt er niet. Ik ga ze ook niet pushen, want je moet dit werk wel met plezier doen. Anders had ik hier ook niet meer gestaan.”

Foto: Lex Banning

 

Marcel van Lent Fine Shoe Repair

Ferdinand Bolstraat 104 B

020 6790078

info@marcelvanlent.com

www.marcelvanlent.com

0 Shares