Nieuwe plannen voor het Amsterdamse Bos

Amsterdam en Amstelveen presenteren samen ‘Bosplan 2020–2030: Onderweg naar 100 jaar Amsterdamse Bos’. Jaarlijks komen er zo’n 6 miljoen bezoekers naar het Amsterdamse Bos. Het is een prachtige, sappige, rustige groene plek voor dieren en bezoekers. Om het zo te houden is het tijd voor nieuwe plannen.

Steeds meer mensen weten het Amsterdamse Bos te vinden. De nieuwe plannen zorgen ervoor dat er ruimte blijft en nóg meer ruimte komt voor rust en de natuur. Bewoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het plan, waarna het in de gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen wordt vastgesteld.

Plannen voor de komende 10 jaar

Omdat het Amsterdamse Bos eigendom is van Amsterdam, maar vooral op grondgebied ligt van Amstelveen, zal er worden samengewerkt. Amsterdam en Amstelveen willen in het Amsterdamse Bos de komende 10 jaar meer aandacht voor bescherming van de natuur, natuureducatie, sport en de bereikbaarheid voor fiets en openbaar vervoer.

Bomen vangen stikstof op

Het Amsterdamse Bos is een belangrijk natuurgebied in de regio. In het Bos leven heel veel planten en dieren dankzij ecologisch beheer. De vele bomen in het Bos spelen een grote rol in het opvangen van stikstof. Om ook de toekomstige generaties van een gezond en groen Bos te laten genieten, wordt er allereerst gezorgd voor het beschermen en versterken van de natuurwaarde van het Bos.

Natuur, rust en activiteiten

Omdat in het Bos steeds meer verschillende ‘bos- gebruikers’ zijn, is het idee om het Bos in te delen in plekken voor natuur, rust en activiteiten. Op die manier kunnen bijvoorbeeld honden in een bepaald gebied loslopen, zonder dat bosdieren en sporters er last van hebben. Ook komt er ruimte voor recreatie en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan: een voedselbos, stadslandbouw, horeca, natuureducatie, hondenspeelplaatsen of ruimte om te sporten. Voor een betere bereikbaarheid van het Bos komen er toegankelijke entrees. Autogebruik wordt ontmoedigd.

Reageren kan via www.amsterdamsebos.nl/bosplan.

0 Shares