Paspoortpiek

Wie is Olaf?’ vroeg de Poolse grenswacht. Met een groep vrienden waren we op bezoek geweest in Krakau. Omdat Olaf te laat was geweest met het verlengen van zijn paspoort, had hij voor de zekerheid zijn verlopen paspoort meegenomen. Bij de aanvraag van zijn nieuwe paspoort had de ambtenaar ronde gaten geknipt in het ongeldige paspoort. De Poolse grenswacht keek nu door de gaten van het paspoort naar ons om er zo achter te komen wie met een ongeldig paspoort de grens probeerde te passeren.

Om een geldig identiteitsbewijs aan te vragen, moet je bij het stadsloket zijn. Echter, in 2014 is de geldigheidsduur vanNederlandse paspoorten aangepast van vijf naar tien jaar. Vanaf 2024 verlopen de eerste identiteitsdocumenten met de verlengde geldigheidsduur en dreigt een toename van het aantal aanvragen. Ambtenaren spreken van een zogenaamde paspoortpiek. Nu zijn er veel mensen die overdag geen tijd hebben om naar het stadsloket te gaan, bijvoorbeeld omdat zij aan het werk zijn of naar school moeten. Wij hebben de wethouder gevraagd het nodige te doen om het hogere aantal aanvragen voor een paspoort op te vangen, zodat er meer mogelijkheden zijn om een paspoort aan te vragen.

De gemeente Amsterdam streeft naar optimale dienstverlening. Deze kreet staat standaard onderaan de e-mailberichten van ambtenaren. Veel inwoners komen in aanraking met de dienstverlening van de gemeente bij de aanvraag voor reis- documenten, rijbewijzen, naturalisaties en verklaringen. Het streven naar optimale dienstverlening blijkt geen loze kreet: de wethouder heeft een plan gemaakt om de paspoortpiek in goede banen te leiden. Zo is het stadsloket van Amsterdam-Zuid elke donderdagavond ook ’s avonds geopend. Bovendien wordt de gemiddelde wachttijd goed in de gaten gehouden.

Gelukkig liep het gedoe met Olaf bij de Poolse grens met een sisser af, maar allemaal hielden we er een trauma voor het leven aan over: ga nooit op reis zonder een geldig paspoort.

Kune Burgers

k.burgers@vvdamsterdam.nl

0 Shares