‘Sfeer, gezelligheid, diversiteit… dat maakt de Albert Cuyp zo uniek’

Ze zwaait links en rechts, roept ‘hi’ naar de ene kraam, ‘ik kom zo nog ff langs, eerst de markt over’ tegen de ander en ‘o, even wat vragen binnen’ als we langs de bloemenen plantenkraam lopen. Dyantha Brooks, presentatrice van Shownieuws en Expeditie Robinson-deelnemer is een graag geziene gast op de Albert Cuyp. Dat merken we: als we met haar een rondje Cuyp doen.

En dat ze gezien is, is niet (alleen) omdat ze een BN’er is. Dyantha kent haar kramen op de markt en de marktkooplui kennen haar, omdat ze meerdere keren in de week over de markt gaat. “Ik doe bijna al mijn boodschappen hier. Het is gezellig en divers, en ze bieden gewoon een goede kwaliteit”, vertelt ze. “Ik ben gek op de markt, of beter gezegd: ik ben gek op de Albert Cuyp. Maar goed, ik woon hier praktisch om de hoek, voor ons – we gaan heel vaak ook met het hele gezin – is het een gezellig uitje. Vaste kramen? Ja, er zijn een aantal kramen waar ik altijd kom, maar ik zoek ook wel andere op hoor.”

Als we het marktbureau uitlopen, zegt ze sowieso een aantal kramen te willen zien. De Bunsbar bijvoorbeeld, daar wil ze zeker naartoe, al was het alleen maar om even te horen hoe het gaat. Bij een enorme uitslaande brand in de loods waar hun compleet zelf opgebouwde wagen stond opgeslagen, is deze volledig vernield. Dyantha ontkomt echter niet aan de Old Amsterdam kaaskraam direct naast het marktbureau, waar ze dan ook haar eerste inkopen doet.

“Patatje?” vraagt Jeroen van Patat van Pietersma waar we vervolgens belanden. Het is de eerste kraam rechts vanaf de Van Woustraat en een uitstekende startpunt voor een rondje waar we vervolgens belanden. Dyantha kijkt bedenkelijk op haar horloge… “Kwart voor twaalf, oké dan kan het wel toch? Maar een kleintje, want ik moet de hele markt nog over en ik kom nog genoeg eettentjes tegen. Ik moet mezelf een beetje in bescherming nemen, haha.”

Ze is een echte marktvrouw, in die zin dat ze gek is om over de markt te lopen en er ook haar inkopen te doen. Vroeger, weet ze, was ze regelmatig te vinden op de markt op het Mosplein in Amsterdam-Noord, maar nu is het puur en alleen de Cuyp. “En niet alleen voor mij, als mijn ouders op bezoek zijn, ben ik ze altijd een paar uur kwijt, omdat ze even over de markt willen.”

We steken schuin de markt over. “Kijk, hier moet ik ff wezen”, wijst ze op De Bunsbar. Ze laat zich informeren over de brand, hoe het is ontstaan en hoe nu verder. En passant bestelt ze twee broodjes krokante kip. Nee, niet om nu op te eten, reageert ze snel, om mee te nemen.“ Die broodjes zijn zalig, de saus onverbeterlijk lekker. Op zaterdag kom ik hier niet meer, dan staat er een gigantische rij namelijk.”

Terwijl we langzaam richting Ferdinand Bol lopen, vertelt ze waarom ze zo gek is op de markt.“De sfeer, het gezellige en het contact met de marktkooplui. Die twee jongens van Twins Olives bijvoorbeeld, echt leuke gasten. Maar eigenlijk is het altijd fijn op de markt en kun je met bijna alle marktkooplui wel een geintje maken. Dat vind je nergens zoals hier. Het is gewoon een uitje, boodschappen halen, even slenteren en tussendoor wat eten en drinken. Je kunt hier alles vinden en dat zeg ik niet omdat we hier nu samen lopen. Voor mij is het de Cuyp, en niets anders. Oh, wacht.. even wat brood halen”, en vervolgens stapt ze op de Verse Broodkraam af.

Met een tas vol baksels gaan we verder. ”Hé, zit hier een speelgoedwinkel?” klinkt het dan. “Oh kijk, leuk voor mijn zoontje. Ik heb nooit geweten dat u hier zat, dit is echt nieuw voor me en ik kom hier toch regelmatig”, ratelt ze tegen de eigenaresse van de speelgoedkraam. Nadere uitwisseling leert dat Dyantha op dinsdag toch altijd de hele markt aflegt. En ja, dinsdag is nu net de dag dat ze dicht is. Een inkleurbare placemat met olifant en giraffe, kleurstiften en een boek rijker wordt de marktwandeling voortgezet.

Opnieuw een tussenstop, nu bij de planten. Even binnen vragen, waarom haar grote plant thuis het zo slecht doet. Te veel schaduw blijkt het euvel. Met een megaplant in haar armen komt ze de kraam weer uit… deze kan beter tegen schaduw, legt ze uit. “Even mijn man bellen”, zegt ze met een blik op de volgende kraam. “Hij haalt hier elke dag een broodje kip, ik zal ff vragen of ik er een moet meenemen voor hem.”

Wij haken af. De Albert Cuyp over met Dyantha Brooks is een belevenis op zich, maar na bijna twee uur over de markt stiefelen, zijn we amper halverwege. De brownieskraam – “voor mijn man, die is er gek op” – onder meer de slager, dropkraam en natuurlijk Twins Olives worden nog bezocht, voordat de Ferdinand Bol wordt bereikt. Voor ons wacht een volgende afspraak. En de Albert Cuyp… blijft gezellig, al zal het volgende keer zonder Dyantha een stuk ongezelliger zijn.

 

 

.

Foto’s: Sophie van der Steen – SocialbySooff

0 Shares