‘Suite van Verdriet’ door Het Nederlands Bach Consort in de aanloop naar Allerzielen

Dit jaar staan de Allerzielenconcerten van Het Nederlands Bach Consort in het teken van de uitvoering van Psalm 51 BWV 1038 ‘Tilge, Höchtser, meine Sünden’ van J.S. Bach – G.B Pergolesi. In 1946 werd er voor het eerst melding gemaakt van een bewerking door Bach van het Stabat Mater van Pergolesi; Bach verving daarin de tekst van de beroemde katholieke hymne door een ritmische en berijmde versie van Psalm 51. Daarnaast zal het prachtige – hedendaagse – Stabat Mater van de Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides klinken. Op 22 oktober is dit ontroerende programma in de Westerkerk in Amsterdam te beluisteren met als solisten Sytse Buwalda en Heleen Koele. Kaarten zijn te koop via www.hetnederlandsbachconsort.nl

 Op verzoek van Sytse Buwalda maakte Victor Kioulaphides in 2018 een nieuwe compositie op het middeleeuwse gedicht ‘Stabat Mater’.Deze tekst staat stil bij het lijden van Maria, huilend aan de voet van het kruis. Oude én nieuwe muziek in 1 programma: dat typeert de werkwijze van Het Nederlands Bachconsort. Dit nieuwe ensemble richt zich op de muziek van Bach waarbij er ook altijd ruimte is voor bijpassende óf schurende hedendaagse muziek. Solisten in dit programma zijn de artistieke leiders van het NBC: Countertenor Sytse Buwalda en sopraan Heleen Koele. Ze worden begeleid door strijkers en continuo onder leiding van de Amsterdamse barokspecialiste Antoinette Lohmann.

Begin juli trad het Nederlands Bach Consort voor de eerste keer in de Westerkerk op met een programma met motetten van Bach en een wereldpremière van Victor Kioulaphides  De reacties op dit concert waren lovend. ‘Voor het eerst sinds tijden een klassiek concert, en dan dit mogen horen. Wat een geschenk. Muziek om bij op adem te komen. Veel prachtig Bach waarvan ik persoonlijk het ‘Jesu meine Freude’ als het meest ontroerend heb ervaren. “Zo hoort het!”, fluisterde iemand achter me en daar ben ik het roerend mee eens.’  Het Nederlands Bach Consort ziet er naar uit opnieuw in de prachtige Westerkerk te musicieren.

Foto: Systse en Heleen

Fotograaf: Gerard van der Sluijs

0 Shares