Silver: klein van stuk, maar een groot fan van de Albert Cuyp

Of hij de Albert Cuyp kent? Nou zeker wel, want Silver Metz – musicalster, acteur en zanger – is opgegroeid in de Pijp en woont er praktisch om de hoek. De 13-jarige geboren en getogen Amsterdammer komt er graag, kent Jan en alleman op de markt, én… ze kennen hem ook. Even met hem de markt over, is dan al snel ook niet ‘even’ meer. Als hij opsomt welke kramen hij allemaal even langs wil gaan, wordt dat sowieso al snel duidelijk. Maar, aan de andere kant, als je met Silver de Albert Cuyp overgaat, vergeet je al snel de tijd.

Bijna elke dag is het gezin Metz wel op de markt te vinden. Voor de dagelijkse boodschappen, al erkent moeders dat ze ook wel  eens bij Appie naar binnen wipt. Maar voor de rest hebben ze zo hun vaste kramen, onder meer voor de heerlijke sapjes, erkent ze. “Sinaasappel met gember en wortel”, lacht Silver. De tiener doet deze zaterdag een zogeheten Instagram-takeover op het Albert Cuyp-account. Gewapend met selfiestick en camera én een vlotte babbel zorgt hij voor een stukje puur Amsterdamse promotie op het sociale media-platform. Bij zijn eigen favoriete kramen, maar ook bij kramen die hem na een oproep bij zijn Instagramvolgers zijn geadviseerd.

Tijdens het lopen even een babbeltje maken. Welke school hij zit? Het MLA, het Montessori Lyceum Amsterdam. ,,Aan het eind van de Albert Cuyp, dus lekker dichtbij”, zegt hij vrolijk. Brugklasser waarschijnlijk – als 13-jarige. “Nee,”, klinkt het dan nuchter, “de vierde klas!” De verbazing moet zichtbaar zijn geweest, want hij vervolgt direct: “Ik heb op de basisschool twee klassen overgeslagen.” De verbazing slaat om in bewondering. Een goeie stem, een goed karakter én een goed stel hersens dus.

Vader en zoon Metz.

27 soorten Cannoli liggen er op de kraam van Sandro, die net de prijs voor de beste cannoli van Nederland 2021/2022 heeft gewonnen. “Echt heerlijk”, roept Silver, die een doosje met vijf stuks bestelt. “Ik importeer ze zelf uit Sicilië, voor de echte Italiaanse smaak die je nergens anders kunt krijgen”, legt Sandro uit. Hij is gemiddeld vier tot vijf dagen op de Cuyp te vinden.”Nee”, lacht hij ontkennend, “ik ben geen geboren en getogen Amsterdammer, maar een echte Italiaan met een Italiaans paspoort. Mijn vader viel ooit voor de blonde lokken en blauwe ogen van mijn moe- der, en die is wel een rasechte Amsterdamse… en ik ben het resultaat, haha.”

 

‘Even een wafel halen’, roept Silver richting het mobieltje. ‘Hij staat al heel lang op de markt ‘ en wendt zich vervolgens tot de marktkoopman. ‘Hey Eddy, hoe is het? Hoe vaak sta je hier? Oké, elke vrijdag en zaterdag, jullie horen het mensen’, lacht hij tot slot richting de camera.

Even poseren bij ‘de bokser’, inmiddels een her- kenningspunt op de Cuyp en voor velen zelfs een meetingpoint. “Voor ons is het heel belangrijk dat-ie er staat, want zo weten de mensen ons direct te vinden. Ze herkennen de winkel door de pop.”, vertelt de eigenaresse van de in boksartikelen gespecialiseerde winkel. “De baas heeft zelf gebokst, heeft ook twee keer op de Olympische Spelen gestaan. En we zitten nog steeds volop in het boksen. Mijn dochter geeft les. Ze is de eerste vrouwelijke bokscoach van Nederland. Waarom de pop in het gips zit? Omdat-ie is omgegooid en ’s ochtends wordt-ie ook regelmatig omgereden. Maar hij is net een beetje opgeknapt en heeft een nieuwe broek en nieuwe schoenen gekregen.” En Silver? “Tja, die komt hier heel vaak. Wipt altijd ff binnen, al van jongs af aan.”

Op veler verzoek van zijn Instagramvolgers gaat Silver ook langs bij zijn vertrouwde dropkraam. Al is-ie zelf ook een vaste klant van Esmé die nu ruim 3,5 jaar op de Albert Cuyp staat. Twee dagen hier, en een dag op de Zuidasmarkt”, vertelt ze.

Foto’s: Sophie van der Steen – SocialbySooff

0 Shares