Sportief design, prima prestaties en volledig elektrisch: de Kia EV6

Het merk Kia staat al jaren bekend om zijn nette auto’s voor een prima prijs. Het argument om een Kia aan te schaffen is altijd de uitstekende prijs-prestatie-verhouding. Met de introductie van de Kia EV6 is daar nog een extra argument bijgekomen.

Laten we maar met de deur in huis vallen, de EV6 is een van de meest toonaangevende elektrische auto’s op dit moment. De EV6 is het eerste volledig elektrische model van Kia. Maar, hoor ik u zeggen, de Kia e-Soul dan? Die hebben jullie vorig jaar toch ook getest? Dat klopt, maar dat model heeft naast een volledig elektrische variant ook een hybride broertje. Deze hybride variant van de e-Soul is nooit in Europa uitgekomen, maar is wel gebouwd op basis van dat hybride model. En dat is meteen wat de Kia EV6 zo goed maakt, de wagen is ontworpen als een volledig elektrische auto.

 

 

Door de accu’s die onderin liggen, heeft de wagen een combinatie van een laag zwaartepunt en een wat hogere zit. De wagen is opgebouwd rondom de elektrische aandrijving en dat merk je heel goed in het weggedrag. Er zijn geen compromissen gesloten om er ook een verbrandingsmotor in kwijt te kunnen, en nog belangrijker de auto is niet in ‘onbalans’ geraakt door de veranderende gewichtsverdeling, toen de benzinemotor werd vervangen door accu’s en een elektromotor. Wat daardoor opvalt is het voorbeeldige rijgedrag, zowel in de stad als op de snelweg. Tot nog toe hebben we dit voortreffelijk uitgebalanceerde weggedrag alleen bij Tesla ervaren. Zoals bij vrijwel elke elektrische wagen beschikt de EV6 over ruim voldoende vermogen. De auto gedraagt zich uitstekend, en blijft keurig in het spoor, ook wanneer je bijvoorbeeld wat vlotter een op- of afrit neemt. De wagen blijft stabiel en gecontroleerd aanvoelen. Door de hogere zit heb je een prima zicht op het verkeer om je heen, daar heeft Kia nog een paar extra hulpmiddelen aan toegevoegd. De wagen heeft als extra camera’s die rondom de auto zijn gepositioneerd, en de zijcamera’s schakelen in wanneer je respectievelijk links of rechts afslaat. Hierdoor is er geen sprake meer van een zogenaamde dode hoek. Erg prettig voor fietsers en voetgangers.

De Kia EV6 heeft een opgegeven bereik dat varieert tussen de 400 en 520 km, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Doordat de meest actuele techniek is gebruikt, kun je de wagen bij een snellader van 10 tot 80 procent laden in ruim een kwartier. Dit maakt de auto heel aantrekkelijk, zeker als je in de overweging meeneemt dat het Tesla-oplaadnetwerk steeds meer opengaat voor andere merken. Verder is het interieur erg goed afgewerkt. Er is veel aandacht besteed aan design. En omdat er in het dashboard geen rekening gehouden hoeft te worden met allerlei meters die nodig zijn voor een verbrandingsmotor is het allemaal zeer functioneel. Een functionaliteit waar wij echt van onder de indruk waren is de mogelijkheid om de wagen, als een vogel, van bovenaf te zien. Hierdoor heb je volledig rondom zicht op je directe omgeving. Erg makkelijk bij het uitparkeren uit kleine en onoverzichtelijke plekken.

Een van de belangrijkste zaken aan de Kia EV6 hebben we nog niet benoemd, dat is namelijk het design van de wagen. Van alle kanten oogt de auto sportief en modern. Dit komt door de langzaam weglopende dakvorm, dit geeft de wagen een dynamisch en sportief voorkomen. Dit sluit geheel aan bij de prestaties en het interieur. Door het design en door de goede rijprestaties kan deze wagen zich makkelijk meten met onder andere de Audi E-tron. De EV6 is uitstekend geschikt als familiewagen, binnen is ruimte genoeg voor vier volwassen mensen en er is een ruime kofferbak om veel spullen in mee te nemen.

 

 

De Kia EV6 is leverbaar vanaf 44.595 euro, wij reden met de Kia EV6 GT line die 56.895 euro kost. Goed om te weten is dat dit jaar de bijtelling nog 12 procent is over de eerste 40.000 euro in plaats van 25 procent en dat je voor een elektrische auto geen wegenbelasting betaald. Het loopt echter storm en voor dit jaar is de auto uitverkocht. Hij is wel te zien en eventueel te bestellen bij Frank Vaneman Auto’s.

Kijk voor meer info op www.frankvaneman.nl

0 Shares