Tieners Fons Vitae verrassen op EK Raketmodel afschieten, WK sponsor gezocht

Er gaat een verhaal over drie wijzen uit het oosten, maar dit keer waren het drie wijze tieners uit het westen die het oosten ‘veroverden’.

Tom Flendrig (17), Max Aben (14) en Juliaan Kramer-Coenen (14), leerlingen van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam, lieten professionele militaire teams uit onder meer Rusland, Roemenië en Estland versteld staan.

Tom, Max en Juliaan, leden van de Rocket Club Tesla van het lyceum, reisden samen met begeleiders Tristan Onclin en Jadranko Danilović in augustus af naar het Roemeense Buzau om daar deel te nemen aan de European Junior Championships for Space Models. Anders gezegd: “Het Europees kampioenschap raketmodel afschieten”, klinkt het een stuk simpeler uit de mond van Tom, laatstejaars student aan het vwo. Zijn teamgenoten Max en Juliaan zijn respectievelijk vierdejaars, en derdejaars op het Fons Vitae.

“Het is een competitie tussen landen, waarbij een raket wordt afgeschoten”, legt Tom uit. “Het is de bedoeling zo hoog mogelijk te komen en zo ver mogelijk te landen.” Met een verrekijker wordt gekeken, waar en wanneer de raket weer op de grond terechtkomt. “De tijd is dan bepalend voor de plaats in het klassement. Wij hebben deelgenomen aan twee categorieën; met parachute en met lint. In beide gevallen ging het heel goed. Met de parachute zijn we zelfs een raket kwijtgeraakt, omdat deze aan de andere kant van de weg terechtkwam. Die hebben we ook niet meer teruggevonden.”

Nu is het niet zo, dat de jongens werken aan een soort van langeafstandsraketten, waarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un graag speelt. Het model van het Amsterdamse drietal is misschien net dertig centimeter hoog, voor een groot deel hol van binnen en weegt net aan 7 gram. “Toch kwamen we in Roemenië oog in oog te staan met militairen uit onder meer Rusland”, lacht docent en begeleider Danilović, kortweg Dani.

Arriveerden de Nederlandse afvaardiging met ‘slechts’ vijf man in Buzau, uit Rusland streek een professioneel ogende delegatie van formaat neer met in de Roemeense stad met de meest geavanceerde apparatuur, telescopen en een aantal Jeeps. Dat was, zegt Tom, best imponerend. “Maar we hebben het met onze beperkte mogelijkheden enorm goed gedaan”, glundert hij.

Koppie gebruikt

Daarbij hebben de jonge vwo’ers het koppie goed gebruikt. Door het maken van diverse berekeningen, logisch nadenken en samenwerking met de docenten kwamen ze tot de juiste afmetingen van bijvoorbeeld de parachute. “We hebben het nagevraagd, maar dat hebben de teams van de andere landen dus duidelijk niet zo gedaan”, vertelt Tom niet zonder trots. “Maar waarschijnlijk kunnen zij meer in de praktijk testen en door de resultaten bepalen of de parachute groter, kleiner, breder of smaller moet zijn. Onder het mom van ‘is-ie niet goed, oké, dan proberen we nog een keer met een andere parachute’. Wij hebben die mogelijkheid niet, want je kunt hier in Amsterdam natuurlijk niet zomaar een raket afschieten. Hier zijn de regels ietsjes strenger en we hebben er ook niet de ruimte voor. En wij hebben ook niet zoveel raketten.” Dus kozen zij voor de theoretische weg. “Niemand heeft het zo aangepakt als wij.”

En met succes, getuige de uitslagenlijst. Max en Tom eindigden in het individuele klassement – ze kregen allemaal drie pogingen om een raket weg te schieten – respectievelijk op een zevende en negende plaats terecht, terwijl in het landenklassement de naam van het team op een vijfde positie pronkte. En niet alleen dat. Juliaan liet zelfs twee keer de beste tijd noteren en de parachute van de jongens kreeg het keurmerk ‘beste constructie van het kampioenschap’. Stuk voor stuk prestaties, waarop de delegatie van het Fons Vitae Lyceum terecht trots mag zijn. “En het heeft voor zowel de jongens als de school een zekere meerwaarde”, vult rector David Asser aan. “Want ze zijn op deze manier heel specifiek met natuurkunde bezig met de vraag: wat moeten we doen om de raket sneller en beter te maken.”

Satelliet

Tom heeft twee jaar geleden ook al eens een satelliet de lucht in gestuurd. “Natuurlijk niet zo’n grote, maar een model”, relativeert hij snel.

“Maar wel één met allerlei instrumenten, waarmee we onder meer de luchtdruk en ozon konden meter. Een jaar geleden vroeg Dani me of ik hieraan, de raketmodellen, wilde meewerken. Ik ben toen even gaan kijken en vond het erg leuk. Elk detail telt, want het gaat echt om seconden; het gewicht, de vinnen onderop, de bevestiging van alles. Welk materiaal moet je gebruiken, maar ook hoe reageert de raket op de wind. Je moet met zoveel rekening houden en dat maakt het zo interessant.”

En nu? Tom, die – als het goed gaat – aan zijn laatste jaar op het lyceum bezig is, en Dani kijken elkaar aan: het WK. “De vijfde plaats geeft direct recht op deelname aan het wereldkampioenschap”, zegt Dani. Zonder woorden, maar met een veelzeggende blik in zijn ogen maakt duidelijk dat-ie maar één wens heeft: ook op het WK knallen.”

 

‘Niemand heeft het zo aangepakt als wij door berekeningen te maken’

 

 

Geldschieter gezocht om op het WK raketten weg te kunnen schieten

Het wereldkampioenschap wordt in 2020 ook in het Roemeense Buzau gehouden. Ook daar willen de drie jongens en hun begeleiders graag laten zien wat ze waard zijn.

“Er is ruimte voor verbetering, met name bij de lanceerinstallatie”, verklaart Tom. “Het zijn misschien details, maar met de kleinste aanpassingen kunnen we al veel winst boeken. We willen meer onderzoek doen naar de invloed van de wind. De raket moet eigenlijk recht omhoog de lucht in om zo ver mogelijk te landen. Maar soms moet je rekening houden met de omstandigheden en de lanceerinstallatie iets schuiner zetten, zodat de raket door de wind in een rechte baan wordt geduwd.”

Veelbelovende woorden voor een succesvolle deelname aan het WK volgend jaar. Nu nog een geldschieter. “Voor het EK heeft de school ons gesteund, maar voor het WK zoeken we nog een sponsor”, zegt Dani. De vraag is alleen of de naam van een potentiële sponsor op de raket wordt geschreven… dat kan net die fractie van een seconde schelen voor een hogere plek.

Voor meer informatie hierover: www.fonsvitae.nl/contact/

 

0 Shares