Tientallen lichtjes sieren vijver Vondelpark tijdens Allerzielen

UPDATE: vanwege de storm is dit evenement geannuleerd!

De grote vijver in het Vondelpark vormt donderdag 2 november met Allerzielen het toneel voor een gedenkwaardige, verlichte bootjesparade. “Iedereen is welkom om een brandend lichtje te water te laten, ter nagedachtenis aan een dierbare die gemist wordt”, vertelt Machteld van Barchjansen, die dit evenement twaalf jaar geleden opzette. “Een laagdrempelig evenement, voor iedereen toegankelijk.”

Allerzielen in het Vondelpark vindt dit jaar voor de 13e keer plaats. Machteld: “Omdat we zo goed kunnen vieren in de stad, maar het verdriet om iemand te missen, nog een beetje wegstoppen. Allerzielen in het Vondelpark maakt op een mooie en eenvoudige manier zichtbaar dat de meeste mensen iemand missen.” Op de avond zelf worden de bootjes uitgedeeld bij de tent langs de vijver. Er zijn spulletjes om het bootje extra mooi mee te maken, te beschrijven en voor de kinderen zijn er briefjes om speciale boodschappen op te schrijven. Iedereen bepaalt voor zichzelf wanneer hij of zij het bootje op het water zet en er is speciale achtergrondmuziek.

De honderden bootjes worden elk jaar door verschillende groepen Amsterdammers voorbereid. Mensen die een beperking ervaren maar zo graag de handen uit de mouwen steken, zoals de deelnemers van stichting NAhst, helpen mee.

“De bootjes worden weggegeven, omdat het veel leuker is om iets gewoon te krijgen. Wel kunnen de bootjes op een gegeven moment op zijn, of vragen we bezoekers met hun eigen gezin of groepje, een bootje te delen.”

In de middag is er een kleine tentoonstelling, ook bij de grote vijver, van gedichten en tekeningen van kinderen en jongeren. “Ze laten zien hoe het voor hen is om iets of iemand te missen. Vorig jaar hebben veel bezoekers van het Vondelpark de tentoonstelling met interesse en ontroering bekeken. Ook dit jaar geven de verhalen en tekeningen beeld bij hoe het is om op jonge leeftijd verlies te ervaren.”, vertelt Machteld, die hiervoor de website www.wiemisjij.nl/expositie heeft opgebouwd.

Allerzielen in het Vondelpark is een particulier initiatief en begint om 18:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Zie www.allerzieleninhetvondelpark.nl voor meer info.

0 Shares