Vallen is een groot probleem, maar kan voorkomen worden!

Onderzoek naar een trainingsprogramma om vallen te voorkomen

In 2020 bezochten maar liefst 103.000 ouderen een spoedeisende hulp vanwege letsel veroorzaakt door een val. “Gelukkig kun je de kans op een val verkleinen”, aldus onderzoeker Maaike van Gameren van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). “Meer bewegen en oefenen kan het evenwicht en de spierkracht van 65-plussers verbeteren.”

In Nederland kunnen ouderen deelnemen aan het In Balans trainingsprogramma, maar er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar hoe deze training werkt. Daarom doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL onderzoek naar deze veelgebruikte training.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van vallen is belangrijk. Meer dan een derde van de volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. De kans is groot dat iemand daarbij gewond raakt. Dit maakt vallen een groot probleem. Een trainingsprogramma kan de kans op vallen en verwondingen kleiner maken.

Deelnemers gezocht! De VU is op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder. Deelname is gratis. Meedoen aan het onderzoek is belangrijk om de kans op vallen en verwondingen kleiner te maken. Voor uzelf en voor anderen.

Start van de metingen: september

Deelnemers worden gemeten om te kijken hoe fit ze zijn. Deze metingen starten in september en vinden plaats op de Vrije Universiteit Amsterdam. De helft van de deelnemers krijgt de training In Balans met beweegoefeningen. Deze training vindt naar voorkeur van de deelnemer plaats bij Buurtcentrum De Coenen of bij de Vrije Universiteit Amsterdam. De andere helft van de deelnemers krijgt advies over bewegen.

Vragen

Bent u geïnteresseerd om mee te doen? Of kent u iemand die interesse heeft in deelname? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met Maaike van Gameren (uitvoerend onderzoeker), m.van.gameren@vu.nl of 020-5985627.

Kijk voor meer informatie op https://vu.nl/nl/over-de-vu/meer-over/in-balans

0 Shares