Voor iedere Amsterdammer een tulp

Corona of niet, het Tulp Festival Amsterdam geeft de hoofdstad in de maand april weer een kleurrijke en fleurige uitstraling. Tijdens dit sinds 2015 jaarlijks terugkerende evenement zorgen honderdduizend tulpen verspreid over alle stadsdelen voor een ware kleurenexplosie.

Fleurige rijen kuipen en schalen met tulpen verlevendigen woonbuurten, straten, pleinen en winkelcentra onder het motto ‘voor iedere Amsterdammer een tulp’. Diverse parken en openbare tuinen verrassen met fraaie tulpenperken. In woonstraten, op buurtpleintjes, in geveltuintjes en rond bomen zal de vlammend oranje ‘Flair’ te zien zijn in geveltuintjes en rond bomen. Afhankelijk van het weer komen in de loop van april de tulpen in de volle grond tot bloei.

Tulp Festival Amsterdam is een particulier initiatief van tuinontwerper Saskia Albrecht. De kleurenpracht van de tulp heeft haar hart veroverd, verklaart ze haar voorliefde voor de bloem. “De kleuren van de tulp zijn zo spetterend, daar kan geen andere bloem tegenop. Daar word ik heel vrolijk van.” Als initiator van de Open Tuinen Dagen in het centrum droomde ze ervan ooit een tulpenweekend te kunnen organiseren. Het weekend kwam er, in samenwerking met Museum Van Loon. “Maar tulpen gaan duidelijk hun eigen gang”, lacht Saskia. “De eerste editie ging verbijsterend goed, maar in het tweede jaar hadden we zo’n koude winter dat de narcisjes nog niets eens in bloei stonden eind april. En het jaar daarop was de winter zo zacht en warm, dat de tulpen in april al waren uitgebloeid. Toen concludeerden we dat het niet meer kon.”

Maar Saskia had inmiddels een andere ervaring opgedaan Istanboel. “Daar hebben ze dus al een jaar of tien een tulpfestival, omdat de burgemeester op een gegeven moment dacht ‘laten we eens iets leuks doen voor de mensen’. Een ander kwam met het idee om iets met de tulp te doen. Toen ik er was, heb ik contact gezocht met de organisatie – en dat bleek de gemeente te zijn – die me vier dagen heeft rondgereden. Ik was overrompeld. Overal waar je keek, zag je tulpen. Ik heb me laten vertellen dat er 14 miljoen tulpen waren geplant. En je zag overal blije mensen, die foto’s maakten, feestjes vierden en verbroedering. Toen wist ik het, dat moeten wij ook hebben in de stad; de kleurenpracht en de sociale connectie die dat met zich meebrengt.”

En zo gebeurde. In samenwerking met de gemeente Amsterdam en deelnemende stadsdelen, (Biz)ondernemers- en winkeliersorganisaties, bedrijven, hotels en musea heeft ze nu een aantal jaren haar ‘eigen’ tulpenfestival in de hoofdstad. “Met de tulp als verbindend element levert Tulp Festival Amsterdam een bijdrage aan de sociale cohesie tussen bewoners, bezoekers en bedrijven.” Scholieren, bedrijven, organisaties en stadsdelen leveren een bijdrage door in het najaar zelf bollen te planten, of te doneren, en bewoners worden aangemoedigd ook mee te doen om het Amsterdamse straatbeeld op te fleuren.

Driehonderd Amsterdammers reageerden najaar 2020 op de uitnodiging om per adres vijftig gratis tulpenbollen te planten in hun geveltuin of rond een boom in hun straat voor het Tulp Festival 2021. “Een voorwaarde was dat ze wel in de openbare ruimte zouden worden geplant”, legt Saskia uit. “En ik ben razend benieuwd hoe dat eruit komt te zien. Er zijn 12 tot 14.000 tulpen uitgedeeld, dus dat wordt een prachtig gezicht. Ik hoop dan wel dat ze allemaal goed zijn geplant en niet ondersteboven, haha.”

Het Tulp Festival nodigt uit tot een ontdekkingstocht in eigen stad. Wandelend of fietsend voert de route langs bekende en onbekende plekken. Een kleurrijke en markante locatie is het Vondelpark met 30.000 tulpen rond het monument, maar in Zuid zijn de bloeiende tulpen ook te vinden in de tuin van het Rijksmuseum en de Botanische Tuin Zuidas. Andere plekken in de stad zijn onder meer Damrak, Dam, Rokin en de Magere Brug in het centrum. Noord pakt flink uit met tulpenpresentaties op verschillende plekken en in West domineren tulpen een aantal pleinen. In de openbare binnentuin van museum Hermitage, aan de Amstel, komt een unieke expositie tot leven van 100 tulpensoorten. In de 100 kuipen met 100 verschillende soorten tulpen zijn historische en bijzondere eigentijdse tulpensoorten bijeengebracht.

Saskia wordt er duidelijk al vrolijk van als ze alleen al aan de komende kleurenpracht denkt. En zij niet alleen, verzekert ze. “Een beveiliger van een metrostation waar we tulpen hadden neergezet, vond het erg jammer dat ze eind van de maand april weer werden weggehaald door de leverancier. ‘De mensen waren er een stuk prettiger en aardiger voor elkaar toen de tulpen er stonden’, vertelde hij.”

Kijk voor alle locaties op www.tulpfestival.com en volg het nieuws en informatie over actuele bloeiperiodes op Facebook: tulpfestivalamsterdam en Instagram: @tulpfestival

Foto Saskia Albrecht, Vondelpark en Museumplein: John Lewis Marshall

 

 

0 Shares