Waterschap zoekt huurder voor monumentaal gemaal aan de Amstel

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is op zoek naar een nieuwe huurder voor het gemaal Middelpolder aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen.

Het gemaal uit 1878 wordt momenteel duurzaam gerenoveerd. Zo worden de oude gemaalmotoren  vervangen door energiezuinige pompen die buiten het gebouw komen te staan. Hierdoor komt er veel ruimte vrij in het monumentale pand.

 Ideale huurder

Voor de invulling van de vrijgekomen ruimte is het waterschap een zoektocht gestart naar een geschikte huurder. De ideale huurder heeft een plan dat maatschappelijke raakvlakken heeft, duurzaam is en het verhaal van het waterschap helpt vertellen.

Bea de Buisonje, lid dagelijks bestuur AGV: “Wij zijn zuinig op ons erfgoed en willen door gemaal Middelpolder een nieuwe bestemming te geven, ervoor zorgen dat het monument in gebruik blijft en we de maatschappelijke kosten beperken. Door de steeds meer zichtbare klimaatverandering is het bovendien van belang dat iedereen leert over hoe wij nu en in de toekomst kunnen blijven wonen, werken en leven met het water. Dit moet daarom ook in de nieuwe bestemming van het gemaal een plek krijgen.”

 Toekomstbestendig

Gemaal Middelpolder regelt het waterpeil van de Middelpolder. Bij teveel water pompt het gemaal het water naar de Amstel. Bij droogte kan het gemaal water vanuit de Amstel de polder inlaten. Het monumentale gebouw wordt verduurzaamd en met de nieuwe motoren kan het gemaal straks meer water in kortere tijd verwerken met minder energieverbruik. Daarnaast wordt er een vislift aangelegd zodat de vissen van de Middelpolder naar de Amstel kunnen zwemmen en terug.

 Landelijke omgeving

De Amsteldijk Noord is een belangrijke route voor wandelaars en fietsers. Het waterschap zoekt daarom naar een bestemming die past bij de landelijke omgeving. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk 23 februari 2024 hun plan indienen via www.agv.nl/gemaaltehuur.

0 Shares