Winterdippen en –zwemmen in het koude water van de Nieuwe Meer

In Engeland is het al langer een populaire activiteit voor alle leeftijdsgroepen: winterdippen en winterzwemmen. Ook in Nederland begint de interesse voor koudetraining steeds meer te groeien.

Deze winter worden bij de Nieuwe Meer trainingen georganiseerd door het Centrum voor Koudetraining. “We bouwen het rustig op en gaan iedere week iets langer het koude water in”, vertelt trainer Vincent Feith. “De deelnemers aan de trainingen zijn avonturiers en er is ook een groep die zich aanmeldt om meer energie te krijgen en de gezondheid te versterken”.

De afgelopen tien jaar is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van ademhaling en koud water door onder andere het UMC Amsterdam en het Radboud UMC in Nijmegen. Hieruit blijkt onder meer dat wanneer je dagelijks dertig seconden koud afdoucht er 29 procent minder kans is op ziekteverzuim. Er zijn verschillende stijlen om met het koude water om te gaan, zo kan je een aantal minuten dippen of echt gaan zwemmen. “Wij zien dat de stijl persoonlijk is, de ene deelnemer vindt het heerlijk om te dippen en de ander wil bewegen en zwemmen. In de vierweekse training bij de Maarsseveense plassen doen we beide. Ook zijn er twee bijzondere ademtechnieken die veel worden gecombineerd met in koud water zwemmen en die ook in het dagelijks leven behulpzaam zijn. Deelnemers ontdekken zelf wat het beste bij hen past”, aldus Feith. “De deelnemers van de groepen zijn vaak zo enthousiast dat ze ons wekelijks foto’s appen waarop ze in het koude water zijn. Het is leuk om te ervaren dat dit aanslaat”.

Aanmelden kan via www.koudetraining.nu.

0 Shares