Barbara maakte als kind al haar eigen meubels voor de Barbies

In de werkplaats van opa, achter het huis, knutselde ze aan haar eigen meubels voor haar Barbies. Het zat er dus van jongs af aan al in, maar het was uiteindelijk de liefde die haar het vak in trok. En nu is Barbara Versteden al ruim 20 jaar een meer dan tevreden meubelrestaurateur.

Opa had een schildersbedrijf, maar was regelmatig in zijn werkplaats achter het huis bezig met het maken en restaureren van meubelen. En ook Barbara was daar dus regelmatig te vinden om haar eigen poppenmeubelen te maken. Toch ging er nog wel wat aan vooraf, eer ze zich vol overgave op de meubels kon storten. Ze werkte voorheen in sociaalpedagogische hulpverlening in Rotterdam. Tot ze op een gegeven moment in Amsterdam een jongen tegenkwam die de opleiding tot meubelmaker deed. “Ik werd verliefd en ben ook de opleiding gaan doen.” Een vierjarige op- leiding tot meubelmaker/restaurateur. “En dat wilde ik eigenlijk altijd al doen.”

En dan heeft ze het over restauratie. Barbara maakt zelf geen meubels. “Het gaat mij om het behoud van het meubel, zorgen dat het niet verslechterd. Het meubel weer terugbrengen naar de originele staat. De meeste meubels die ik krijg zijn antiek ja, al kom ik de laatste jaren wel steeds meer meubels uit de jaren 60 en 70 tegen. Op zich maakt het mij niet zoveel uit. Of alles kan worden gerestaureerd? Over het algemeen is heel veel mogelijk met meubels. Ik ben dan ook heel tevreden als ik iets in de originele staat kan terugbrengen.” En dat geldt niet alleen voor haar, want het maakt haar klanten ook heel blij. “Dat op zich is ook weer heel bevredigend, mede door het contact met de klanten.”

Dat zou ook een van de redenen zijn om aan jongeren mee te geven om voor dit vak te kiezen. Barbara: “Het brengt veel voldoening en op deze manier behoud je ook een stukje geschiedenis. Op de een of andere manier lever je toch een bijdrage aan de maatschappij. Nee, voor het geld moet je het niet doen. Daarbij is het fysiek best zwaar om te doen. Ik doe het nu ongeveer twintig jaar, Ik heb, door het vele poetsen en boenen, best veel kracht in mijn armen. En ik let wel goed op mijn conditie, ik doe veel om gezond en fit te blijven. Ik heb ook altijd wel stagiaires gehad en ik vind het ook leuk om mensen het vak te leren, alleen heb ik daar hier de ruimte niet voor. En ik ben bang dat het vak toch een beetje aan het uitsterven is. Ik was vorig jaar bij de Open dag op de opleiding en toen merkte ik wel dat er weinig animo was voor de restauratiekant.”

Zonde, vindt ze toch wel, want het vak kan veel voldoening geven. “Zeker als je af en toe de verhalen hoort die er achter bepaalde meubelstukken zitten. Ik heb ooit een klok gerestaureerd, die de bewoners van het huis in de kruipruimte hadden gevonden. Best apart natuurlijk om zoiets daar te vinden. Waarschijnlijk was het er in de Tweede wereldoorlog verstopt om te voorkomen dat het zou worden meegenomen. Ik heb de klok voor die mensen in de originele staat kunnen terugbrengen. Dat is best wel bijzonder.”

Of het bezoek van een vrouw, begin twintig. “Een vrij jonge vrouw die had gespaard om de tafel van haar oma te laten restaureren en in ere te herstellen. Daar wordt ik heel blij van, dat zoiets nog bestaat. Het is natuurlijk ook wel een beetje de trend in het huidige interieur, strakke meubels combineren met klassieke stukken. Al zijn er, gelukkig, nog altijd mensen die hun hele huis met klassiek hebben volstaan.” Al kan het verhaal achter de restauratie ook heel simpel zijn. “Die kast… die hoort licht te zijn, maar is door de schoonmaakster per ongeluk in een donkere was gezet en moet ik in de originele staat terugbrengen. Tja, zoiets kan natuurlijk ook gebeuren.”

Barbara Versteden Restauratie

Rustenburgerstraat 281-283 (atelier rechts in de winkel)

06-21264407

barbara.versteden@gmail.com

www.verstedenrestauratie.nl

Foto: Lex Banning

0 Shares