Buurtbewoners opgelucht dat OBA-vestigingen kunnen blijven

Voor zowel OBA Buitenveldert als OBA Olympisch Kwartier is de aangekondigde verhuizing van de baan. Beide vestigingen blijven op de huidige locatie; OBA Buitenveldert bij het Gelderlandplein en OBA Olympisch Kwartier naast het Stadionplein. Buurtbewoners zijn opgelucht.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) kondigde eerder aan op zoek te gaan naar alternatieve huisvestiging vanwege het aflopen van de huurcontracten voor deze twee vestigingen in stadsdeel Zuid. Door aangekondigde bezuinigingen van de gemeente Amsterdam moest de OBA op zoek naar goedkopere locaties en toen er dit najaar nog meer bezuinigingen dreigden, was er sprake van dat een van deze vestigingen zou moeten sluiten. Nu de gemeente Amsterdam de bezuinigingen op de OBA-vestigingen uitstelt en nieuwe gesprekken met de verhuurders gunstigere voorwaarden hebben opgeleverd, kunnen OBA Buitenveldert en OBA Olympisch Kwartier op de huidige locatie blijven.

Buurtbewoners zijn blij. In beide buurten kwamen bezoekers in actie na de aangekondigde verhuizingen. Tijdens inspraakavonden in de vestigingen benadrukten bezoekers hoe belangrijk een OBA-vestiging op loopafstand voor hun buurt is. “De bibliotheek ligt dichtbij de scholen en winkels en is goed zichtbaar”, zegt Marloes Butter die OBA Buitenveldert geregeld met haar kinderen bezoekt. “Het is voor ons om de hoek.”

De OBA wil, net als in andere buurten al gebeurt, meer samenwerken en is voor OBA Buitenveldert in gesprek met onder andere De Sociale Maatschap en ARTZUID. Om meer activiteiten te kunnen organiseren, zullen enkele aanpassingen in de vestiging worden gedaan. Daarnaast onderzoekt de OBA de mogelijkheden om ook een OBA Leescafé in Buitenveldert te openen.

OBA Olympisch Kwartier kan aan de Laan der Hesperiden blijven door een deel van de ruimte af te stoten en de resterende ruimte efficiënter in te richten. De kantoren en een afgesloten zaaltje krijgen een andere bestemming en de activiteiten worden afgestemd op de mogelijkheden in de vestiging. Directeur Martin Berendse: “Een kleinere vestiging kan nog steeds uitstekend voldoen aan de behoefte van de buurt. Dat hebben we gezien in Bos en Lommer waar de OBA-vestiging verhuisde van het Bos en Lommerplein naar de Bos en Lommerweg. Onze vestiging halveerde in omvang, maar het bezoek verdubbelde door een betere zichtbaarheid, dienstverlening en programmering.”

Alle OBA-vestigingen zijn vanwege de lockdown op dit moment gesloten maar achter de schermen werken OBA-medewerkers gewoon door om alle Amsterdammers van dienst te zijn. Het lenen van boeken en andere materialen is nog steeds mogelijk met de OBA Bestelservice. Je kan een boekenpakket naar wens laten samenstellen of zelf titels reserveren en die vervolgens op afspraak afhalen. Kijk voor meer informatie op oba.nl.

0 Shares